LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kolumni

Hellan kulmalla: Nakkisalaatti on kesän varma hitti

Laura Kuivalahti: "Arvaattekin varmaan, että ihanasti tirisevän grilliruuan sijaan sain aikaan vain aavistuksen mustuneita polttopuita."

En ole kuulunut lapsena sudenpentuihin, enkä ole saanut syntymälahjana vankkoja tulentekijän lahjoja. Parhaimpina päivinä kesäkodin kiukaaseen ilmestyvät iloiset liekit jo yhdellä tulitikulla, mutta huonolla säällä sytytyshommia säestävät pontevat manailut.

Jos saunan lämmittäminen tuottaa välillä tuskaa, niin vielä kinkkisempi tapaus on mökin pihamaalle pystytetty grilli. Etenkin alkukesän kosteudessa metallirinkulan sisälle pinottuja klapeja on lähes mahdotonta saada palamaan ainakaan näillä taidoilla.

Olin pari vuotta sitten yksin kesäkodissamme. Kesä teki vasta tuloaan, grilli oli talven jäljiltä kylmä ja kostea. Arvaattekin varmaan, että ihanasti tirisevän grilliruuan sijaan sain aikaan vain aavistuksen mustuneita polttopuita.

Jossain vaiheessa on sinnikkäimmänkin koti­kokin luovutettava. Painuin sisälle ja lämmitin ruuat uunissa. Eihän se nyt sama asia ollut, mutta jotain oli maailman murjoman ihmispolon syötävä.

Vaikka grilli ei tuona iltana loimunnut, iskivät aivoni sitäkin enemmän kipinää. Syntyi idea, josta povaan tulevan kesän hittiä – ainakin omalla tontillamme.

Jos grilliruokaa tekee mieli, mutta savun haju hiuksissa ei houkuttele tai grilli ei suostu syttymään, kannattaa herkulliset ainesosat koota salaatiksi. Oma suosikkiannokseni rakentuu salaatin, kurkun ja tomaatin varaan. Päälle hieman öljyä ja pähkinöitä, ehkä jopa keitetty kananmuna. Aterian sielu on paistinpannulla pyöräytetyt kasvisnakinpalaset sekä herkkusieni- ja halloumiviipaleet.

Grillittömässä kodissani on nautittu myös uunin grillivastusten alla lämmitelleistä täytetyistä herkkusienistä. Kesämieli ja -ruoka eivät ole juhannuksenakaan välineistöstä tai säästä kiinni.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja ja toimitussihteeri.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisen ruuan päiväksi sopisi kekri – sen varaan rakentuisi erinomaiset bakkanaalit, joihin kaupunki-Suomenkin kelpaisi yhtyä

Kasvissyöjäkin voi ja saa haluta eineksiä ja himoita helppoa mättöruokaa

Mitä tänään syödään ja muita kirosanoja