Kolumni

Kalauta ruokakala hengiltä välittömästi

Sari Penttinen: Tuskin kukaan on kaloille tekohengitystä antamassa, mutta nopea kalautus olisi saaliin arvostamista.

Itä-Suomen poliisi, aluehallintovirasto ja valvontaeläinlääkärit muistuttivat viime viikon torstaina eläinsuojelulain noudat­tamisesta myös vapaa-ajan kalastuksen yhteydessä. Viranomaisten viesti oli, että saaliskalat on tapettava välittömästi.

Kirjoitin tiedotteen pohjalta aiheesta verkkouutisen. Kirjoitin aiheesta myös talvella Kemin SM-pilkkikilpailuun liittyen. Ja sieltä pilkkikilpailustahan tämäkin tiedote lopulta juontaa juurensa.

Viranomaisten tiedotteessa viitattiin Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön SM-pilkin kilpailusääntöihin, joiden mukaan saaliiksi saatu kala suositellaan lopetettavaksi.

Suositus jättää tulkinnanvaraiseksi sen, onko saaliskalojen lopettaminen välttämätöntä vai ei. Eläinsuojelulain kanta asiaan on kuitenkin yksiselitteinen: saaliskalat pitää lopettaa välittömästi.

Muistan ihmetelleeni talvella kirjoittamassani kolumnissa, miksi pilkkikisat ovat tikun nokassa, sekä valvontaeläinlääkärien että eläinsuojelujärjestöjen silmissä, mutta ammattikalastus ja trooleihin kuolevat kalat eivät saa huomiota.

Siihen sain vastauksen tiedotteessa. Siinä todetaan, että vapaa-ajan kalastuksen yhteydessä kaloille aiheutettua kipua ja kärsimystä ei voida pitää eläinsuojelulain näkökulmasta samalla tavoin tarpeellisena kuin esimerkiksi ammattikalastuksen yhteydessä.

Verkkouutinen viranomaistiedotteesta jaettiin Facebookissa ja se kirvoitti yli 100 kommenttia.

Mihin tunteeseen tiedote oikein osui osaa ihmisistä? Joku kirjoitti, että ”kohta niille pittää antaa jo tekohengitystä varmaan”. ”Mihinkähän tämä maailma on vielä menossa”, huokaili eräs.

Tuskin kukaan on kaloille tekohengitystä antamassa, mutta nopea kalautus olisi saaliin arvostamista. Maailmahan voisi olla menossa siihen suuntaan, että luontoa ja raaka-ainetta kunnioitettaisiin.

Sen sijaan, että esitettäisiin tyhmää hauskuuden nimissä ja kommentoitaisiin, että nuottauksessa pitää kiirettä kun kaloja tainnuttaa.

Yksi osuvimmista kommenteista olikin minun mielestäni Ilkka Nikkarin.

”Aika ihmeellisiä kommentteja? Suurin osa puuttuu muiden tekemisiin (nuotta/verkko)? Mulla ei ole koskaan ollut ongelmaa lopettaa omia otettavia kaloja heti. Eikä ole huomennakaan, eikä uutinen mullistanut maailmaani. Ehkä saan liian vähän kalaa?” hän kirjoittaa.

Lue lisää

Eläinsuojelujärjestö haluaisi SM-pilkistä suunnannäyttäjän kalojen välittömässä tainnuttamisessa – vapaa-ajankalastajien keskusjärjestölle eettisyys on tärkeää, mutta se korostaa yksilön vastuuta

Iso riita pilkkikalojen kitumisesta: Eduskunnan oikeusasiamiehelle kaksi kantelua – eläinsuojelu moittii Lapin poliisia ja Sinisten puheenjohtaja Ruokavirastoa

Eläinvihreät ry vetoaa ministeri Leppään ja viranomaisiin sinikettujen Kiinan-kuljetusten kieltämiseksi – "eläimet eivät kestä rasitusta"

Häkkikasvatuksen kieltävä aloite keräsi 1,5 miljoonaa allekirjoitusta, etenee EU-komission käsittelyyn