Kolumni

Suomen kesä on aliarvostettu luonnonvara

Tuovi Mäkipere: "Ulkomaiset matkailijat tuntuvat olevan sitä mieltä, että Suomeen kannattaa tulla vain, kun valoa on mahdollisimman vähän ja pakkasasteita mahdollisimman paljon."

Tekisi mieli itkeä. Australian-tuttuni kertoo viilaavansa heinäkuun Euroopan-matkansa aikatauluja.

"Haluaisin nähdä revontulet joko Suomessa tai Ruotsissa. Missä niitä näkee parhaiten?" kuuluu kysymys.

Lähetän vastaukseksi kuvan iltamyöhällä helottavasta auringosta ja saatteeksi tekstin: "Heinäkuussa ei välttämättä näe edes auringonlaskua."

Mitä enemmän olen asunut ja matkustellut ulkomailla, sitä selvemmäksi on käynyt, miltä Suomi-brändi näyttää.

Maailmalle levinnyt yleiskuva Suomesta näyttää aika tarkkaan Äkäslompololta tammikuun paukkupakkasyössä revontulten loimutessa. Kuvaan voi halutessaan lisätä joulupukin ja sopivan määrän poroja. Jos ei olla turhantarkkoja faktoista, kuvaan voi halutessaan lisätä jääkarhuja tai pingviinejä.

Ulkomaiset matkailijat tuntuvat olevan sitä mieltä, että Suomeen kannattaa tulla vain, kun valoa on mahdollisimman vähän ja pakkasasteita mahdollisimman paljon.

Pohjoismaissa yöpyvistä turisteista vain 14 prosenttia reissaa Suomessa, selviää Helsingin Sanomien (15.6.) jutusta. Alkuvuonna Lapin vetovoima houkuttelee Suomeen turisteja, mutta keväämmällä naapurimaat kirivät Suomen ohi.

Suomen kesää ei siis ole onnistuttu markkinoimaan. Olen saanut huomata sen myös käytännössä.

Minulta on nimittäin kysytty lukemattomia kertoja, onko Suomessa aina lunta, voiko Suomessa viljellä mitään ja myydäänkö Suomessa lainkaan kesävaatteita.

Jo vuosia sitten loin kännykkääni kansion, johon olen tallentanut pelkästään aurinkokuvia ja hellesääkarttoja kotimaasta. Kuvien avulla käyn yhden naisen propagandakampanjaa aiheesta "Suomen kesä".

Suomen kesässä on valoisien kesäöiden lisäksi toinenkin eksoottinen asia – nimittäin lämpötila.

Etelänmatkoihin tottuneen suomalaisen mielestä voi tuntua kummalta, miksi joku haluaisi lähteä lomailemaan viileämpään ilmastoon.

Vaikuttaa, että tänä kesänä tavallista useampi eurooppalainen on sattunut googlaamaan, missä päin maanosaa lämpötilat ovat 30 asteen vähemmän tukalalla puolella.

Yle uutisoi (2.7.), että helleaallon riivaamat länsi- ja eteläeurooppalaiset ovat löytäneet Saimaan rannat. Lappeenrantaan lentävän Ryanairin lentopäivät näkyvät piikkinä mökkivarauksissa.

Eteläisemmässä Euroopassa 40 asteen kuumuudessa, asfalttiviidakon keskellä kesäloma tuskin on kovin nautinnollinen. Siinä vaiheessa siirtyminen kohtuullisempiin lämpötiloihin tuntuu varmasti erinomaiselta idealta.

Tilastokeskuksen vuoden 2018 matkailutilaston mukaan suomalaisten kotimaanmatkailu on kesäkaudella selkeästi vilkkaampaa kuin muuhun aikaan vuodesta. Kotimaassa tehdään kesäisin muita vuodenaikoja enemmän sekä maksullisen että ilmaisen yöpymisen sisältämiä matkoja.

Kesälomakauden lisäksi muitakin syitä matkustusinnostukseen on helppo keksiä.

Kesäkaudella Suomi täyttyy valon ja siedettävien elohopealukemien lisäksi tapahtumista: kesäputiikit aukeavat, kesäkahviloita putkahtelee ja kesätapahtumat täyttävät maan.

Eläväisestä kesästä riittää suomalaisten lisäksi muillekin varmasti ammennettavaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kyllä Suomi on hieno maa

Matkailu Suomessa kasvaa – nyt myös suomalaiset itse ovat kiinnostuneita vesistöistään

Perustuloa vai empatiaa?