Kolumni

Rakas Renko jätti jäljen elämääni

Juho Leskinen: "Myös automatkat ovat osa muistojani. Janakkalan Tervakoskella sijaitseva Linnatuuli oli perinteinen pysähdyspaikka."

Yritin muistella vanhempieni juuria, mutta varmuuden vuoksi päätin kysyä asiaa. Äitini on kotoisin Pertunmaalta ja isäni Helsingin maalaiskunnasta, josta vuonna 1974 tuli Vantaan kaupunki. Nykyään kaikki perheenjäseneni asuvat pääkaupunkiseudulla, minä mukaan lukien.

Tällaisen kaupunkilaisen maaseutukokemus ei kuitenkaan ole täysin nolla. Suomen entinen kunta, Renko, on jättänyt rakkaita muistoja lapsuudestani. Lapsena vietin perheeni kanssa kesäisin aikaa mökkirakennuksessa, johon kuului myös muun muassa aitta ja talli. Puuvaja ja sauna olivat molemmat samassa rakennuksessa.

Tilan historia ulottuu 1910-luvulle, jolloin sen omistivat isoäitini vanhemmat. Minun aikanani tila ei ollut enää aktiivinen maatila, mutta siellä on aikoinaan ollut lehmiä ja kanoja. Marjapensaista tuli usein poimittua monta ämpärillistä musta- ja punaherukoita. Pensaita istutettiin lisää 1970-luvulla.

Suurikokoisella tilalla tuli marjanpoiminnan lisäksi grillattua, saunottua, pyöräiltyä – mitä vain mieleen tuli. Vanhassa aitassa oli kaikenlaisien koneiden seassa polkupyöriä, joilla tuli usein pyöräiltyä alueella. Lisäksi töitä riitti paljon; nurmikon leikkaamista, siivoamista sekä puiden pilkkomista. Näin isolla tilalla eivät työt loppuneet koskaan kesken.

Myös automatkat ovat osa muistojani. Janakkalan Tervakoskella sijaitseva Linnatuuli oli perinteinen pysähdyspaikka. Ennen kuin Renko liittyi vuonna 2009 osaksi Hämeenlinnan kaupunkia, muistan erittäin valoisasti Rengon vaakunan. Se härkävaakuna oli tuttu merkki, kun auton takapenkiltä näkyi tietyn tien vieressä Rengon kyltti. Vaakuna vaipui myöhemmin vain muistoihini kuntaliitoksen takia.

Nykyään tila on remontoitu todella moderniksi, eikä siinä enää hehku vanhan ajan tunnelma. Onneksi muistot säilyvät.

Kirjoittaja on MT:n media-assistentti.

Lue lisää