Kolumni

Hellan kulmalla: "Jos ilman makkaraa ei selviä, ne vieraiden täytyy tuoda itse"

Elina Vironen: Jääkaappimme sisältö näyttää meiltä. Täältä et löydä jauhelihaa vaan Nyhtökauraa ja Härkistä.

Kun käyn kesällä kotona Kokkolassa, yksi puheenaihe on varma: Enkö todella halua grillimakkaraa? Vaikka en ole syönyt lihaa vuosiin, isäni yrittää itsepintaisesti pelastaa minut kasvissyönnin ikeestä. Joulupöydän perinteenä hän tunkee kinkkusiivua leikkimielisesti naamaani. Joskus hän yksinkertaisesti unohtaa, että broilerikin on lihaa ja varaa minulle oman koipireiden.

Siitä lähtien kun muutin lukioon toiselle paikkakunnalle, on omannäköinen arki alkanut hahmottua. Lapsuudenkodissani perjantai oli siivouspäivä, mutta minun ja avopuolisoni kotona siivotaan, kun huvittaa. Me emme kiiruhda kotiin Huvilan ja Huussin tai Vain Elämää -show’n lähetysaikojen mukaan, vaan katsomme Sopranosia suoratoistopalvelusta keskellä yötä.

Myös jääkaappimme sisältö näyttää meiltä. Siellä lymyää puoliksi syötyjä leipäpusseja (rakastan leipää) ja useita kurkkua (jossain vaiheessa parempi puoliskoni sai päähänsä kuitata puoli kiloa kasviksia päivässä syömällä kurkun päivässä). Täältä et löydä jauhelihaa vaan Nyhtökauraa ja Härkistä.

Täysin vegaani en kuitenkaan ole, vaikka muun muassa ilmasto siitä kiittäisi. Yksin asuessa kaipasin puolen litran kahvimaitoa, joten valitsin kotimaisen maidon kauramaitolitran sijaan. Juustosiivun leivän päällä perustelen itselleni sillä, että saan siitä kalsiumia ja proteiinia. Vegejuustojen ainesosaluettelo ei vakuuta, ja hummus tulee ulos korvista.

Kuten jääkaapin sisältö, myös illalliskutsujen tarjottavat ovat meitä. Keittiö tarjoaa vieraille savutofucarbonaraa tai kasvisburritoja – pyydettäessä myös vegaaniversiona. Jos ilman makkaraa ei selviä, ne vieraiden täytyy tuoda itse.

Kirjoittaja on MT:n kesätoimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kansa ei karsi liha-annoksesta

Asiakas päättää annoksestaan

Saako kanan tappaa ja tiikerin vangita? Tutkijat kaipaavat eettistä keskustelua eläimistä peruskouluihin