Ideoi yrittäjä metsästyspalveluita rohkeasti - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Ideoi yrittäjä metsästyspalveluita rohkeasti

"Tiedetään tiedetään, kaikkihan nämä hommat osaa ilman opettamistakin."

Metsästysmatkailupalveluiden myyminen Suomessa on pienimuotoista ja sivutoimista suurelle osalle alan yrittäjiä. Palvelupaketit ovat tyypillisesti valmiiksi hiottuja ja pureskeltuja, asiakas voi vain saapua paikalle ja aloittaa metsästyksen. Ennakkotiedustelut ja -valmistelut on tehty.

Entäpä jos asiakas olisikin kiinnostunut juuri niistä ennakkotiedusteluista ja -valmisteluista? Entäpä jos asiakas haluaisi olla metsästäjänä aktiivisemmassa roolissa ja olisi valmis tinkimään sen takia vaikkapa sorsajahdissa tilanteiden määrästä? Onko tällaisille metsästäjille tarjolla palveluita?

Sorsastus lienee metsästysmatkailupalveluista se palvelu, johon liittyy kovia saalispaineita, tai ainakin lintuja pitää lentää runsaasti. Yrittäjä haluaa varmistaa lintujen runsauden ja hyödyntää runsasta ruokintaa lintujen houkuttelemiseen.

Tämä on yksi tapa tarjota metsästysmatkailupalveluita sorsastuksesta kiinnostuneille asiakkaille. Mutta entä jos palvelun ideana olisikin opettaa asiakasta kehittymään sorsien houkuttelussa, sekä kaaveiden että pillien käytössä?

Yrittäjä voisi vierailla asiakkaan luona alueella, minne hänellä on metsästysoikeus tai asiakas tulisi yrittäjän luo.

Yrittäjä opettaisi valitsemaan hyvän passipaikan ja havainnoimaan lintujen lentoreittejä. Mukanaan hän toisi toimiviksi todettuja kaaveita, opettaisi niiden asettelua sekä houkuttelupillin käyttöä.

Tiedetään tiedetään, kaikkihan nämä hommat osaa ilman opettamistakin. Päästin kuitenkin mielikuvitukseni valloilleen ja leikittelin ajatuksella, että etenkin metsästysharrastuksen alkutaipaleella oleva metsästäjä voisi olla tällaisesta palvelusta kiinnostunut. Kas kun yhä harvempi tulee harrastuksen pariin sitä perinteistä reittiä isältä pojalle -periaatteella.

Vielä villimpi ajatus on pohtia ääneen, että jo jonkin aikaa metsästäneelläkin voisi olla kiinnostusta kehittyä harrastuksessa jonkun kokeneemman opissa.

Kotimainen metsästysmatkailupalvelujen tarjonta lisääntynee tulevaisuudessa ja siinä samalla kysyntä kasvanee. Toivottavasti yrittäjillä riittää rohkeutta ja intoa kehittää palveluitaan, että ei käy niin, palvelut vanhenevat ja kysyntä lopahtaa. On tiedossa, että nuoren polven metsästäjillä on melko erilaiset metsästystottumukset kuin varttuneemmalla väellä.

Lue lisää

Suomalaisen eräkulttuurin oli helppo erottua metsästysmessuilla Saksassa – iso osa messuhallin muista yrityksistä markkinoi jahtimatkoja Afrikkaan

Metsästä pataan – näin paloittelet riistalinnun oikeaoppisesti

Aarre: Vastuullinen vesilinnustaja käyttää apunaan noutavaa koiraa – se löytää saaliin tiheästäkin kaislikosta

Erinomainen kaave ei tuo lintuja hollille, jos passipaikka on huono