Kolumni

Ikivihreät: Laulu kaverikateudesta

Onnellinen Aukusti on kansansävelmä, jonka teki ensimmäisenä tunnetuksi suomalainen laulaja Theodor Weissman

Oli August mun ystäväin.

Kävi kaikki hälle parhain päin.

Jos ryhtyi hän mihin vain,

niin onnistui kaikes ain.

Onnellinen Aukusti on kansansävelmä, jonka teki ensimmäisenä tunnetuksi suomalainen laulaja Theodor Weissman (1891-1966). Hän levytti laulun saksalaisen Homocord-levymerkin mukaan nimetyn orkesterin kanssa vuonna 1929. Sanat vanhaan melodiaan kirjoitti kuopiolainen Tatu Pekkarinen, joka muistetaan erityisesti kuplettisanoittajana ja elokuvakäsikirjoittajana.

Oman tulkintansa kappaleesta levytti vuonna 1952 myös A. Aimo ja Yrjö Saarnion yhtye, jonka ohjelmistoon kuului kuplettien ohella polkkaa ja jenkkaa.

Sun paikalles kerran,

jos päästä vois,

onnen se mullekin tois.

Monipuolinen artisti oli niin ikään Theodor Weissman eli tuttavallisemmin Tettu. Seurapiirihurmurin tavoin Weissman esiintyi silinterissä ja frakissa valkea neilikka napin lävessä.

Upseerikodista lähtöisin olevan Tetun imago olikin keskiluokkaisempi kuin monien muiden, yleensä talonpoikaistaustaisten kuplettilaulajien.

Musiikin ohella Weissman teki uran myös näyttelijänä ja mainostoimittajana.

Oli kaunis neitonen,

jota aattelin lempien.

Onnellisen Aukustin tarinan kertoo ystävä, joka jäi kaverilleen aina kaikessa toiseksi.

Aukustilla riitti onnea kaikilla elämän osa-alueilla, myös rakkaudessa. Ystävä jäi katsomaan sivusta, kun Aukusti meni naimisiin kauniin neidon kanssa, mutta sai yhteisen ihastuksen itselleen Aukustin kuoltua.

Rakkaus ei kuitenkaan roihunnut ja kaveri lähti omille teilleen.

Lopulta hän käveli yksin Aukustin haudalle muistelemaan ystäväänsä ja surkuttelemaan omaa kohtaloaan.

Aukusti-nimi viittaa myös alkavaan elokuuhun. Kuukausi nimettiin latinaksi Rooman ensimmäisen keisarin Augustuksen mukaan.

Ennen tätä elokuu oli nimeltään Sextilis eli vuoden kuudes kuukausi. Nimeä piti kuitenkin muuttaa, kun Julius Caesar siirsi vuodenvaihteen maaliskuun alusta tammikuun alkuun.

Suomenkielinen nimi elokuu tulee puolestaan maatalousyhteiskunnille tärkeästä elonkorjuusta.

Lue lisää