Kolumni

Juurilla: Jaa ooks mää ny joku hesalainen nääs?

Kotipaikan tuntu tulee siitä, minkä kokee olevan pysyvä ja turvallinen paikka.

”Olet siis helsinkiläinen!” – ”Ei, en ole hesalainen. Satun vain asumaan täällä.”

On huvittavaa, miten ihmiset välillä luetaan paikkakuntalaiksi vain tietyssä paikassa asumisen takia. Eihän kansalaisuuskaan vaihdu aina toiseen maahan muuttamalla. Sveitsiin muuttanutta suomalaista sanotaan harvoin sveitsiläiseksi, vaan nimenomaan Sveitsissä asuvaksi suomalaiseksi.

Samaa periaatetta sovellan itsekin. Olen Helsingissä asuva tamperelainen. En viihdy Helsingissä niin hyvin, että haluaisin identifioida itseni tähän kaupunkiin. En myöskään koe olevani niin vahvasti osa Helsinkiä, että väittäisin olevani helsinkiläinen.

Tampere sen sijaan on paikka, jossa olen viettänyt elämäni ensimmäiset 18 vuotta ja jonka tunnen kuin omat taskuni. Tampereelta ovat myös pitkäaikaisimmat ystäväni.

Voin asua vaikka koko elämäni muualla, mutta olen aina tamperelainen ja alun perin sieltä.

Juureni muuten tulevat hajanaisesti ympäri Suomea. Puoliksi olen sitkeä hämäläinen, neljänneksen ylpeä eteläpohjalainen ja neljänneksen vilkas viipurinkarjalainen.

En siis ole perimältäni tamperelainen, mutta silti tunnen olevani tamperelainen. Tampereella on koti-kotini.

Kotipaikan tuntu tulee siitä, minkä kokee olevan pysyvä ja turvallinen paikka. Esimerkiksi Helsingissä koen olevani koko ajan toinen jalka jo kehäkolmosen ulkopuolella, valmiina lähtemään.

Olen aina mieltänyt Helsingissä asumisen väliaikaiseksi vaiheeksi. Tämä näkyy muun muassa siinä, että harrastan asunnossani edelleen neljän vuoden jälkeen väliaikaisratkaisuja, koska ”enhän mää täällä enää kauaa oo”.

En välttämättä halua palata pysyvästi Tampereelle, mutta se on aina tietynlainen tukikohta, jonne voi palata miettimään elämän seuraavaa siirtoa. Tampereella ovat perhe, sukulaiset ja osa sydämestä.

Kirjoittaja on MT:n kesätoimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turhautumista ja vahvistusharhaa

Vaikeinakin aikoina metsäteollisuus on säilyttänyt siekailemattoman tyylinsä

Tuhansia vuosia hirvenmetsästystä