LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kolumni

Hengähdyspaikka: Venäjällä kasvatetaan ruokaa, Suomessa keskitytään kauniisiin puutarhaistutuksiin

Kirjoittaja kysyy, nouseeko kasvinviljely Suomessakin uuteen arvoon, kuten itänaapurissa – näyttäähän tulevaisuus epävarmalta

Keväällä kävin elämäni ensimmäistä kertaa aiemmin Suomelle kuuluneessa Karjalassa. Kun Allegro-juna oli ylittänyt valtakunnanrajan ja eteni kohti Viipuria, ei voinut olla huomaamatta eroa meidän maaseutuumme: jokaisen talon yhteydessä näytti olevan kasvimaa, mutta kukka- ja pensas­istutuksia oli vähemmän. Käytössä ollut maa-ala oli hyötykäytössä, kasvamassa ruokaa. Näyttiköhän meillä siltä joskus 1960-luvulla?

Kesällä Yle TV1:n Tuntematon Venäjä -ohjelman haastattelut vahvistivat havaintoni. Kansalaisten oma kasvinviljely on Venäjällä hyvin yleistä. Sen avulla ihmiset selvisivät muun muassa Neuvostoliiton romahtamista seuranneesta elintarvikepulasta.

Rajan tällä puolen sen sijaan tavallisia ovat talojen kauniit puutarhaistutukset sekä se, että kaikki tai suurin osa ruuasta haetaan vaivattomasti kaupasta. Olemme oppineet luottamaan, että kaupoistamme saa aina ja kaikkea (paitsi kotimaisia juureksia touko–kesäkuussa). Kasvimaan hoitaminen vaatii vaivan lisäksi myös taitoja ja tietoja, jotka ovat monilta unohtuneet tai jääneet kokonaan oppimatta. Lannoittaminen, muokkaaminen, kylväminen, kitkeminen ja kasteleminen sitä paitsi sitovat kesäksi mullan ääreen; pitkät matkat tai äkki­lähdöt eivät tule kysymykseen. Tämäkään ei sovi monien nykysuomalaisten elämäntyyliin.

Sirpa Kähkösen Rautayöt-romaani kuvaa kuopiolaisten elämää välirauhan kesänä vuonna 1940. Ruokapulan uhatessa perheensä ruokkimisesta huolestuneet naiset nostavat maasta kukkaistutuksia ja kylvävät pionien tilalle perunaa. Kun ankara halla uhkaa kasvua, maalta kaupunkiin palvelijaksi muuttanut nainen ymmärtää, että pitää toimia. Hän keksii ryhtyä käärimään sanomalehdistä tötteröitä suojaksi varsien ympärille, komentaa muutkin tekemään niin ja pelastaa monien perheiden sadon.

Maailmanmenon ja tulevaisuuden epävarmat näkymät tuovat väistämättä mieleen kysymyksen, nouseeko kasvinviljely meilläkin uuteen arvoon. Ehkä niin käy, kuin välirauhan kuopiolaisille, pakon edessä? Silloin tarvitaan heitä, joilla on tietoa ja taitoa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Arktisen alueen saastuttaja suljetaan Kuolan niemimaalla – uskotaan supistavan merkittävästi Petshengan alueen väkilukua

"Suomessa globaali ruokakeskustelu ja oma maatalous ovat menneet sekaisin" – tänään vietetään YK:n ruokapäivää

Onko haravointi tarpeellista ollenkaan? Näin syksyllä kertyvät lehdet kannattaa käsitellä puutarhan parhaaksi