Kolumni

Hellan kulmalla: Näillä neljällä ainesosalla syntyy täydellinen salaattikastike

Salaatti on lempiruokani. Tämä herättää välillä kummastusta. Monelle salaatti on pakollinen paha, jota laitetaan lautasen reunalle omatunnon rauhoittamiseksi.

Mikä tahansa salaatti ei kuitenkaan maistu minullekaan. Nahistunut sekoitus kurkkua, jäävuorisalaattia ja vihertävää tomaattia ei täytä vatsaa tai piristä mieltä. Salaatin täytyy olla tuoretta ja siinä pitää olla makua.

Pääruokana toimii täyttävä salaatti, jossa on vihreitä lehtiä, kekseliäästi käytettyjä kasviksia, hiilihydraatin lähdettä ja proteiinia. Lisukkeeksi pääruuan rinnalle taas sopii yksinkertainen vihersalaatti.

Salaattia tulee maustaa siinä, missä muitakin ruokalajeja. Maustamisessa on erityisen tärkeässä roolissa kastike. Inhoan muutenkin kuivaa ruokaa, mutta salaatin kohdalla kastike on ehdoton.

Lapsuudenkodissani äiti hoitaa ruuanlaiton. Isäni tehtäväksi on jäänyt salaattikastikkeen valmis­taminen. Häneltä olen oppinut yksinkertaisen salaattikastikkeenohjeen, jolla maustan useimmat vihersalaatit. Kastikkeeseen lisätään silmämääräinen määrä ainesosia, oikean suhteen oppii kokeilemalla ja maistamalla.

Täydelliseen salaattikastikkeeseen tarvitset: dijon-sinappia, valkoviinietikkaa, rypsiöljyä ja kuivattua basilikaa tai muuta yrttiä. Itse lisään vielä joukkoon ripauksen suolaa ja pippuria. Ajoittain kastiketta piristävät loraus sitruunanmehua ja kuivatun yrtin korvaaminen tuoreilla.

Lisääthän kastikkeen vasta juuri ennen tarjoilua. Vaikka kuivuus on salaatin vihollinen, ei se nauti myöskään liian kosteista oloista.

Kirjoittaja on MT:n kesätoimittaja

Lue lisää