Kolumni

Pirkanmaalaiseksi mää en ruvennut

Pirkanmaalle on yritetty sepittää maakuntaidentiteettiä, mutta kyllä Tyrväällä syntynyt on satakuntalainen loppuun asti.

Haastattelin vuosia sitten silloista kansanedustajaa Sirkka-Liisa Anttilaa hänen kotonaan Forssassa. Varsinaisen haastattelun jälkeen oli aikaa jutustella kahvipöydässä niitä näitä, ja puheeksi tuli minun ja kuvaajan tausta.

Kuvaaja kertoi olevansa espoolainen ja sukunsa olevan on lähtöisin Hämeestä.

Minä totesin olevani Satakunnasta, vaikka nykypäivän maakuntakartat väittävätkin synnyinkuntani kuuluvan Pirkanmaahan. "Pirkanmaalainen en ole, eikä minusta sellaista ikinä tule", napautin.

Tästä seurasi mielenkiintoinen keskustelu Pirkanmaan maakunnan syntyajoista. Anttila kertoi, miten Hämeen maakuntaliitto vastusti jyrkästi 1980-luvulla Pirkanmaan läänin perustamista. Myös Anttila asettui sitä tuoreena kansanedustajana vastustamaan.

Ja niinhän siinä kävi, että eduskunnan vastustuksen vuoksi Pirkanmaan lääni jäi perustamatta.

Sen sijaan samanniminen maakunta runnottiin lopulta karttoihin, ja siihen perisatakuntalainen Tyrvääkin – siihen aikaan ikävästi Vammalaksi nimettynä – sitten liitettiin. Ja kun alueella tehtiin kuntaliitoksia, sama kohtalo koitui myös kiikkalaisille, keikyäläisille ja kiikoislaisille.

Pirkanmaalle yritettiin 1980-luvulla sepittää myös maakuntaidentiteettiä – keksittiin maakuntalaulua ja sen sellaista – mutta turha toivo: tyrvääläisissä juhlissa lauletaan Satakuntalaisten laulu, ja väreinä tunnustetaan Satakunnan sinistä ja keltaista.

Tätä kirjoittaessani perjantaina päätin soittaa Anttilalle ja varmistaa, että lähes 15 vuoden takaiset muistikuvani käymästämme keskustelusta pitivät paikkaansa.

Anttila kertasi 1980-luvun tapahtumat ja totesi oppineensa nopeasti, miten kansanedustajana ei kannata ajaa asioita vastustamalla. Lähtökohtien pitää olla edistäviä, hän korosti.

Niin, sen sijaan, että en ole pirkanmaalainen enkä välitä muistella Vammala-nimistä kaupunkia, ilmaisen taustani myönteisen kautta: olen satakuntalainen, Tyrväällä syntynyt.

Kirjoittaja on MT:n maataloustoimittaja.

En ole pirkanmaalainen enkä muistele Vammala-nimistä kaupunkia.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuuntele kolumni Simo Rallin kertomana: Koko kansan kirkko

Maaseudulle voimaa viiden kohdan ohjelmalla

Palavakivi tekee Viron sähköautoista mustia