Kaikki pelaaminen koukuttaa - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Kaikki pelaaminen koukuttaa

Simonkadun pääekonomisti: Myös Rovio, Remedy ja Next Games saisivat Veikkauksen tapaan puuttua ongelmapelaamiseen.

Valtiollinen rahapelimonopolimme Veikkaus on saanut kesän aikana tuta joka suunnasta. Aiheesta ja osin hutejakin – tai korkeintaan varanumero-osumia.

Tosiasia on se, että Suomessa on noin 124 000 peliriippuvaista, joiden tuloista aivan liian suuri osa menee hallitsemattomasti rahapeleihin.

Veikkauksen peleihin – Lottoon, Kenoon, vedonlyöntiin, hedelmäpeleihin – ravivedonlyöntiinkin. Ja lukemattomiin netin kautta muun muassa Maltalta ja Kyprokselta johdettujen ja markkinoitujen kasinoiden ja pelisivustojen rahapeleihin.

On jännittävää, että EU:ssa toimii jäsenmaita, joista käsin toimimalla pystyy näköjään ohittamaan niin rahapelilisenssit kuin monopolirajatkin joka suuntaan.

Netin rahapelaamiseen ei Suomessa toistaiseksi ole asetettu rajoja tai muuria, joka estäisi kirjautumisen. Mainonnan osalta muuri ja valvonta on tiukkaa, kaikille.

Veikkaus ohjaa osan tuloistaan peliongelmaisten auttamiseen ja tukemiseen pois pelaamisesta Peluuri-palvelun kautta. Auttava puhelin, chatti, perustietoa ongelmapelaamisen tunnistamisesta, kehittymisestä, syistä ja seurauksista. Vinkkejä pelaamisen vähentämiseksi tai lopettamiseksi.

Apua on ainakin tarjolla.

Rahapeliongelma heijastuu usein myös lähipiiriin: yli 700 000 suomalaisella on peliongelmasta kärsivä läheinen.

Peliongelman aiheuttajia on myös varsinaisen rahapelaamisen ulkopuolella. Pörssissäkin noteeratut Rovio, Remedy, Next Games tuottavat pelejä lasten, nuorten ja aikuisten iloksi ja aikasyöpöiksi. Peleissä pystyy käyttämään myös rahaa päästäkseen tai helpottaakseen pääsyä seuraavalle pelitasolle.

"Pelimainoksen vahinkopainallukset aloittivat yli 6 euron kuukausilaskutuksen", otsikoi Mikrobitti. Suomessa on tullut ilmi useita tapauksia, joissa tietty pelimainos on siepannut käyttäjiltä ajan lisäksi myös rahat.

Näillä peliyhtiöillä ei ole velvollisuutta puuttua ongelmapelaamiseen tai omia Peluuri-palvelujaan kehottamaan nuorta lopettamaan pelaamisensa ja keskittymään vaikka koulunkäyntiinsä.

Minusta pitäisi olla.

Olipa sitten kyse mobiilipeleistä, videopeleistä tai pc:llä pelattavista. Peliin koukuttajia ne ovat kaikki.

Ainakin yrittävät.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Talous palautuu pubien avauduttua

Hallitus jätti raviväen odottamaan luvattuja rahoja kesän yli – Miksi jo tehtyä päätöstä veikkausvarojen kompensoinnista ei vain nuijittu pöytään budjetissa?

Elitloppet kiinnosti tv-tuotteenakin - Suomesta Solvallaan ennätysvaihdot

Suomalainen yrittäjä on selviytyjä