Susiin liittyvä riitely ei väsytä – ihan kaikkia - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Susiin liittyvä riitely ei väsytä – ihan kaikkia

PYYNTIPAIKALLA

Susikannan hoitosuunnitelmaluonnoksen lausuntokierros päättyi ja eri järjestöt julkaisivat tiedotteita lausunnoistaan. WWF:n lausuntoa koskeneessa tiedotteessa todetaan, että susikiista on käynyt kuumana pitkään ja moni osapuoli on jo väsynyt riitelyyn.

Luonnoksessa päivitetyksi susikannan hoitosuunnitelmaksi ehdotetaan, että suden aiheuttamat kotieläin- ja koiravahingot korvataan täysimääräisesti ja mahdollisimman pian.

Väärin ehdotettu, huudetaan Luonto-Liitosta. Heitä ei riitely väsytä, vaan omassa kannanotossaan järjestö esittää mieli­piteitä, jollaiset taatusti estävät suunnitelma­luonnoksen tavoitteiden toteutumista.

Luonto-Liiton mukaan yksi suurimmista ongelmista susien sietämiseen, hyväksymiseen ja salametsästykseen liittyen ovat koiravahingot. Samaan hengenvetoon susien aiheuttamia koiravahinkoja kuvataan suhteellisen vähäisiksi verrattuna muihin kuolin- tai vahingoittumissyihin metsästystilanteessa.

Liiton näkemyksen mukaan susien metsästyskoirille aiheuttamat vahingot pitää korvata kokonaisuudessaan koiran­omistajan omilla vakuutuksilla ilman valtion korvausvastuuta.

Luonto-Liitto toisessa lauseessa siis myöntää, että koira­vahingot ovat yksi suurimmista ongelmista susien sietämiseen ja hyväksymiseen liittyen, mutta toisessa lauseessa se haluaa romuttaa riistavahinkolakiin perustuvan järjestelmän, joka jollain tavalla kannattelee oikeudenmukaisuuden kokemusta koiravahinkotilanteessa.

Liitto esittää myös, että muihin tuotanto- ja kotieläimiin kohdistuvien susihyökkäysten korvaamisessa pitäisi tarkastella, onko eläimiä yritetty suojata riittävästi.

Minä myönnän olevani joskus riidellessäni lapsellinen ja sortuvani epäjohdonmukaisuuksiin. Mutta jos maa- ja metsä­talousministeriölle lähetetään lausunto, joka sisältää tällaisen virhepäätelmän, ei voi ajatella muuta kuin että kaikki eivät todella ole väsyneitä riitelyyn.

Mitä Luonto-Liitossa kuvitellaan, että susien sietämiselle, hyväksymiselle ja salametsästykselle tapahtuu, jos ilmoitettaisiin, että koiravahinkojen korvaaminen valtion pussista loppuu nyt?

WWF:ssä mielikuvaharjoituksia on tehty, ja järjestön tiedotteen mukaan ihmisten ja susien rinnakkaiselon edistäminen on tärkeää suden suojelun kannalta. ”Ihmisten suhtautumiseen vaikuttavat vahingot, joita sudet aiheuttavat esimerkiksi metsästyskoirille, kotieläimille ja poroille.”

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Lue lisää

Ensimmäinen susifoorumi järjestetään loppuvuodesta – ideana on hankkia alueellista näkemystä susikannan hoitosuunnitelman toimeenpanoon

Kriittisyys susien laitonta pyyntiä kohtaan on voimistunut, koska lähiyhteisön sopua ei haluta rikkoa – ilmoitukset epäilyistä tekevät ulkopuoliset liikkujat

Kärsämäellä lopetettua sutta oli ammuttu muutama päivää aiemmin – poliisi tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena

Loukkaantunut ja nälkiintynyt susi lopetettiin Espoossa – eläin noudatti Uudenmaan eristystä