Suomalainen eläkesäästäminen romutettiin runsaassa vuosikymmenessä – Olisiko elvytyksen aika? - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Suomalainen eläkesäästäminen romutettiin runsaassa vuosikymmenessä – Olisiko elvytyksen aika?

Eläkevakuutuksia myytiin maassa vuonna 2003 noin 94 000 kappaletta. Vuonna 2016 PS-tileinä enää 533 kappaletta.

Suomalaisten syntyvyyden vähentyminen kilistää hälytyskelloja siellä täällä. Kuka tekee jatkossa työt? Mistä työperäistä maahanmuuttoa vähän syrjäisempään ja loskaisempaan Suomeen?

Kuka maksaa eläkkeet? Kuka hoitaa sairaat ja vanhukset?

Huoli tulevista eläkkeistä koskettaa työeläkejärjestelmästä huolehtivia aktuaareja siinä kuin kaikkia eläkevakuutettujakin.

Panikoida ei kannata, vaikka Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto vaati saman tien uusien syntyvyyslukujen ja ennusteiden tultua julki koko eläkejärjestelmän nopeaa korjausta.

Sen sijaan omaa varautumista eläkkeelle kannattaa pohtia – ja ryhtyä toimeenkin. Järjestelmä hoitaa osansa ansioperusteisesta työeläkkeestä, kunhan työuraa karttuu.

60 prosentin osuuteen loppupalkasta se ei kuitenkaan yllä.

Ei lähellekään, jos työvuodet opiskelun, työttömyyden, lastenhoidon tai minkä tahansa syyn vuoksi jäävät lyhyemmäksi kuin olisi toivottavaa.

Eläkekeskustelun kiihtyessä ihmetyttää yhä enemmän, miksi Suomesta tapettiin laeilla ja sääntelyllä omaehtoinen eläkesäästäminen ja varautuminen tulevaan?

Vakuutuksen ja rahoituksen etujärjestö Finanssiala kokosi aikajanalle, miten kymmenessä vuodessa poukkoilevalla politiikalla käytännössä lopetettiin eläkesäästäminen.

"Vapaaehtoinen eläkesäästäminen on elvytettävä", vaati Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi toimittajaseminaarissa.

Eläkevakuutuksia myytiin maassa vuonna 2003 noin 94 000 kappaletta. Vuonna 2016 PS-tileinä enää 533 kappaletta.

Eikä ihme. Säästämiseltä vietiin porkkanat ja verotuksen siirtoa säästöjen nostohetkeen ei enää sallita.

Finanssialan lobbaukselle ja varoittelulle korvansa sulkeneet muuten olivat kaikki porvarihallituksia: Vanhanen (2003–2007), Kiviniemi (2010–2011), Katainen (2011–2014), Stubb (2014–2015).

Säästöjä on myös pystyttävä nostamaan, kun jää eläkkeelle. Viimeisen naulan eläkesäästötileille löi vuonna 2013 Kataisen (kok) hallitus siirtäessään eläkesäästöjen alinta nostoikää 68 ikävuoteen, kun se aiemmin oli ollut 63 vuotta.

Omaehtoiseen säästämiseen kannustaminen on parempaa varautumista kuin kaikilta leikkaaminen.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Talous palautuu pubien avauduttua

Hypo-pankki ennustaa Suomen taloudelle 7 prosentin laskua – ensi vuonna pomppu ylös 4 prosenttia

Muistatko Roope Ankan, hipon ja maapallon? – Markat ja pennit on talletettu säästölippaaseen jo yli sadan vuoden ajan

Suomalainen yrittäjä on selviytyjä