Säilytetään Suomi raivotautivapaana - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Säilytetään Suomi raivotautivapaana

Pyyntipaikalla

Viime lauantaina vietettiin maailman rabiespäivää. Rabies eli ihmisten vesikauhuksi ja eläinten raivotaudiksi kutsuttu viruksen aiheuttama keskushermostosairaus tappaa lähes 100-prosenttisesti. Se tarttuu pääasiassa pureman välityksellä.

Vuosittain yli 55 000 ihmistä kuolee rabieksen seurauksena, lähinnä Afrikassa ja Aasiassa. Ruokaviraston mukaan luku on todellisuudessa suurempi.

Tauti siirtyy eläimestä ihmiseen tavallisimmin, kun raivo­tautia sairastava koira puree häntä.

Luku tuntuu uskomattoman suurelta. Uskomattomalta tuntuu myös, miten luottavaisesti suomalaiset suhtautuvat kulkukissoihin ja -koiriin sekä luonnonvaraisiin, tuttavallisesti käyttäytyviin eläimiin ulkomailla.

Lintukodosta kun matkustaa ulkomaille, olisi syytä pitää mielessä, että asumme lintukodossa. Mutta lintukoto tekee meistä liian luottavaisia, kuvittelemme, että koirat eivät kuole tarttuviin tauteihin.

Vuonna 2017 eläinlääkäriasemaketju Evidensia teki kyselytutkimuksen. Sen mukaan viidennes koiranomistajista jättää lemmikkinsä rokottamatta, koska pitää rokotuksia liian kalliina tai turhina.

Kyselytutkimuksen tiedotteen mukaan koiria on rokotettu ahkerimmin 1990-luvun alkupuolella, kun penikkatauti levisi maahan. Taudin leviämisen estämiseksi yli 90 prosenttia koirista pitäisi olla rokotettu.

Suomi on ollut vuodesta 1991 raivotautivapaa maa, ja vapaus tuo vastuuta.

Rokottakaa lemmikkinne, se on jokaisen lemmikinomistajan kansalaisvelvollisuus. Vaatimus metsästykseen käytettävien koirien sekä viranomaisten palveluskoirien rabiesrokotuksesta perustuu asetukseen raivotaudin vastustamisesta.

Kotoperäistä raivotautia on todettu viimeksi vuonna 1989 luonnonvaraisissa ketuissa ja supikoirissa Kaakkois-Suomessa. Tämän jälkeen raivotautitapauksia on ollut kaksi Suomeen tuoduissa eläimissä. Vuonna 2003 todettiin raivotauti Virosta tuodulla hevosella ja vuonna 2007 Intiasta tuodulla koiranpennulla.

Arvatkaapa keiden aktiivisuuden varassa lepää Suomen raivotautivapauden osoittaminen? Metsästäjien, sillä kaakkoissuomalaisten metsästäjien lähettämät pienpetonäytteet ovat välttämättömiä raivotautivapauden osoittamisessa. Samojen näytteiden avulla seurataan myös rabiessyöttirokotusten onnistumista.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Lue lisää

Tiedätkö mikä on kiipeävä puupassi? – eräohjelman kahdeksannessa jaksossa kaadetaan jousella pieniä hirvieläimiä sekä puupassista että maan pinnalta

Mäyrä on harmittomin pienpeto ravinnonkäytön suhteen – kettu, supikoira ja minkki suurimmat uhat maassa pesiville linnuille

Häijään pienpetopyynnin joukkuekilpailussa tehopyydettiin viikonlopun ajan supikoiria – saaliin lisäksi metsästäjät saivat kuraa niskaansa eläinaktivisteilta

Raivotaudin kulku