LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kolumni

Mitä tänään syödään ja muita kirosanoja

"Niin suuri voi olla jokapäiväisen ruuanlaiton herättämä vastenmielisyys, ettei pannulla vuosiin paisteta kuin munakasta."

Jos minua haluaa ärsyttää, siihen riittää yksi ainoa kysymys: mitä tänään syödään?

Rintojen pitäisi ilmeisesti herättää myötäsyntyinen ruokkimisvimma. Sääli, ettei mekanismi ihan toimi. Onnekkaasti edustan sukupolvea, jolta odotetaan kokkauksen suhteen vähemmän.

Aikaisempia polvia katsellessa voi aistia jäämiä siitä sapekkuudesta, millä nainen voikaan vihata jatkuvaa ruuanlaittoa. Aihe oli tabu: virallisestihan vaimon suurin autuus tuli siitä, että hän sai ruuallaan rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Joka päivä piti raastaa, kuoria, pilkkoa. Perata ruotoisia kaloja ja vaivata taikinaa. Nainen oli kuin Jeesus, jolla piti olla päivittäinen suunnitelma kaikkien vatsojen täyttämiseksi. Lapset haravoivat patoja kuin sirkkalaumat, ja kestittäviä marssi pöytään, jahka omasta väestä selvisi. Yksitoikkoisia töitä vuodesta toiseen – usein ilman kiitosta. Ruokapöydän täytettä pohtiessaan nainen pysyi samalla syrjässä pöydistä, joiden äärellä suurempia päätöksiä tehtiin.

Tavaton ei ole myöskään tarina äidistä, joka lasten lennettyä pesästä ripustaa essun naulaan. Niin suuri voi olla jokapäiväisen ruuanlaiton herättämä vastenmielisyys, ettei pannulla vuosiin paisteta kuin munakasta. Joka muuten on ihan ravitsevaa ruokaa.

Einesruokia, minuuttipihvejä ja valmiiksi perattua kassilohta soimataan, mutta ne ovat tehneet merkittävää tasa-arvotyötä.

Mummini oli yksi einesten armahtamista. Kun menimme serkkuni kanssa mummolaan, ruokapuoli hoidettiin niin, että kukin sai kaupassa valita mieleisensä mikroaterian. Eipä muuten tullut hävikkiä. Annokset nautittiin keittiön pöydän ääressä, ja mummi nauraa kihersi puhkoessaan haarukalla reikiä suojamuoviin.

Siis mitä tänään syödään? Ei aavistustakaan, ja se on ihanaa!

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisen ruuan päiväksi sopisi kekri – sen varaan rakentuisi erinomaiset bakkanaalit, joihin kaupunki-Suomenkin kelpaisi yhtyä

Kasvissyöjäkin voi ja saa haluta eineksiä ja himoita helppoa mättöruokaa

Jääkaapissani on kaali, joka ei ota loppuakseen