Tutkijat eivät halua arkijulkisuutta osakseen - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Tutkijat eivät halua arkijulkisuutta osakseen

Viestintää ei voi koskaan olla liikaa, mutta liian vähän sitä voi olla, kirjoittaa Sari Penttinen kolumnissaan.

"Mielestäni jokaisen yliopistolla työskentelevän työhön kuuluu kertoa omasta tekemisestään yliopiston ulkopuolisille. Keskustelujen ulkopuolelle ei ole varaa jäädä, jotta disinformaatio ei saisi jalansijaa."

Näin kommentoi sosiaalista mediaa ja tieteentekijöiden roolia somessa Itä-Suomen yliopiston vasta valittu akateeminen rehtori Tapio Määttä sanomalehti Karjalaisessa 12.10.

Mahtavaa, viisasta ja upeaa puhetta!

En voinut olla ajattelematta asiantuntijaorganisaatio Luonnonvarakeskusta juttua lukiessani. Susiin liittyvän tiedottamisen reaktiivisuus on parantunut, mutta mielessä oli tällä kertaa toinen tutkimusaihe.

Luke aloitti tänä syksynä hankkeen, jossa selvitetään valkoposkihanhien muuttoreitin varrella sijaitsevissa lepopaikoissa hanhien nurmien syöntiä ja karkotusmenetelmien toimivuutta.

Tutkimusta tehdään Pohjois-Karjalan eteläosissa. Kuulin asiasta sattumalta eräältä paikalliselta viljelijältä – minusta olisi ollut paikallaan, että viesti tutkimuksen alkamisesta olisi tullut suoraan Lukelta.

Valkoposkihanhista, hanhien aiheuttamista ongelmista nurmi- ja viljapelloille, poikkeusluvista ja monista muista hanhiin liittyvistä asioista on kirjoitettu lukemattomia palstamillimetrejä. Lukijakunnastamme löytyvät ne ihmiset, joiden elinkeinon harjoittamista aihe koskettaa. Heidän pitäisi ehdottomasti kuulla etunenässä tällaisesta tutkimuksesta.

Ymmärrän, että tutkijat mieluiten tutkisivat ja kertoisivat sitten aikanaan tulokset. Mutta metsänhoitajakin älyää viestinnästä sen verran, että sitä ei voi koskaan olla liikaa, mutta liian vähän sitä voi olla.

Määtän näkemys vuorovaikutuksesta tavallisen rahvaan kanssa yliopiston norsunluutorneista ei miellyttänyt kaikkia.

"Usein tutkimukseen ei liity ajatusta, että suuri yleisö niitä lukisi, koska ymmärtäminen edellyttää erityistietämystä. Eikä moni tutkija haluakaan arkijulkisuutta: oleminen kaikkien tuttu kaupassa ja baarissa on rasittavaa", kirjoittivat 16.10. Karjalaisen mielipide-palstalle yliopiston historian professori ja lehtori.

Eli olin vain puolittain oikeassa, tutkijat haluavat vain tutkia, he eivät oikeasti halua edes kertoa tuloksista, koska kansalaisilla ei ole erityistietämystä. Sen lisäksi tutkijat eivät halua näkyä mediassa, koska kaihtavat arkijulkisuutta.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Tutkijat eivät halua kertoa tuloksista, koska kansalaisilla ei ole erityistietämystä.
Lue lisää

Ympäristöhallinto valitsi hanhenlihan hävityksen hyödyntämisen sijaan

Valkoposkihanhien syöminen olisi voitu sallia, sillä lintudirektiivi ei sitä MMM:n virkamiehen mukaan estä – "Hävittämisvaatimus on kansallinen ratkaisu"

Valkoposkihanhien ampuminen ei ole metsästystä – maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa ei tarvita, vain poikkeusluvan saaneen viljelijän lupa

Valkoposkihanhia ei ammuta piiloista, jotta ihmisen läsnäolon pelotevaikutus lisääntyisi – pelotetta yritetään lisätä myös jättämällä kuolleita valkoposkia pellolle