Kolumni

Kasvissyöjäkin voi ja saa haluta eineksiä ja himoita helppoa mättöruokaa

"Ituhippi minussa kiittää elintarviketeollisuuden huikeaa tuotekehitystyötä", toimittaja Katja Lamminen kirjoittaa Hellan kulmalla -kolumnissaan.

En valmista enää liharuokia kotona, koska kasvissyönti on tehty tuhottoman helpoksi ja maukkaaksi. Olen ottanut ilolla vastaan tuttujen härkisten ja nyhtisten jatkumona Boltsi-kaurapyörykät ja Muu-kasvilihapullat.

Jälkimmäisten suutuntuma on todella lihaisa. Vannoutuneille lihansyöjille voisi järjestää sokkotestin ja pyytää arvioimaan, mistä kasvispyörykkä on valmistettu. En usko, että ensimmäinen arvaus osuisi herneeseen.

Uskokaa tai älkää, moni kasvissyöjä nimenomaan kaipaa lihaisaa purutuntumaa. Harva tahtoo syödä pelkkiä mössööntyviä papuja tai raakaa porkkanaa.

Sekasyöjien kanssa grillaillessa hiillokselle on mukavampaa heittää tirisemään kasvismakkara kuin maissintähkä, joka ei siedä päälleen kunnon töräystä sinappia. Kasvissyöjäkin voi ja saa haluta eineksiä ja himoita helppoa mättöruokaa.

Ituhippi minussa kiittää elintarviketeollisuuden huikeaa tuotekehitystyötä. Seuraava askel on varmistaa, että mahdollisimman moni raaka-aine hankitaan kotimaasta: hernettä, kauraa ja härkä­papua. Kasvistuotteet ovat lihaan verrattuna hintavia, joten viljelijöillekin kuuluisi nykyistä isompi siivu.

Tärkeää on myös riisin korvaaminen kotimaisella ohralla ja perunalla. Harmillisesti esimerkiksi hehkuttamissani Muu-pyöryköissä on riisi- ja maissijauhoa. Puhumattakaan lounasbuffeteista, jotka notkuvat riisiruokia. Kehitystyötä riittää vielä.

Onneksi kaukana ovat ajat, jolloin kasvissyöjän lautaselle lumpsahti aina kaukomaiden tofua ja hampurilaisen välistä pilkisti selleriltä tuoksahtava raastepihvi.

Kirjoittaja on MT:n ympäristötoimittaja.

Lue lisää