Kolumni

Suomalaisen ruuan päiväksi sopisi kekri – sen varaan rakentuisi erinomaiset bakkanaalit, joihin kaupunki-Suomenkin kelpaisi yhtyä

Jussi Martikainen kirjoittaa Hellan kulmalla -kolumnissaan, että hän aikoo pitää lähes lihattoman lauantain. Kokkauslistalla on makkarasoppaa.

Niin mistä ihmeestä suomalaisen ruuan päiväksi valikoitui 4. syyskuuta?! Eihän se ole juuri mitään. Eikö hankkeen johtoryhmän kalentereista muita vapaita päiviä löytynyt?

Koska itse päivän tarkoitus on hyvä, saatte tällä kertaa osittain anteeksi. Suomalaista ruokaa kelpaa juhlia joka päivä – myös 4.9. Varmasti myös farmarit nostavat juhlalle hattua pelloillaan, jos uponneen puimurin nostolta ehtivät.

Vaan mihin unohtui kekri – tuo perinteiseen vuodenkiertoon perustuva suuri sadonkorjuun ja ruuan juhla? Siinäpä suomalaisen ruuan päivä vailla vertaa!

Kekrin varaan rakentaisi erinomaiset bakkanaalit, joihin kaupunki-Suomenkin kelpaisi yhtyä.

Kekrin henkeen istuvat niin halloweenit kuin vainajien muistaminenkin. Yhteinen ilo, tanssi, laulu ja hyvä ruoka karistavat arjen, kiittävät menneestä ja siunaavat tulevan.

Aikoinaan kekristä alkoi työväen kaksiviikkoinen vuosiloma. Lisäksi juhla asetti toivon sekä ihmisten että eläinten lisääntymiselle.

Nykyaikaan viritetyllä kekrillä olisi epäilemättä myönteisiä kiky- ja syntyvyysvaikutuksia!

Kekristä on nyt viikko. Sianihra suupielistä on pyyhitty ja viimeiset ryynimakkarat popsittu kylmenevien iltojen lämmikkeeksi.

Ja koska joulun herkkupöydät notkuvat jo nurkan takana, on sopiva hetki keventää. Hellan kulmalla suunnitellaan huomiseksi lähes lihatonta lauantaita.

Sen kantava voima on makkarakeitto. Keiton maut syntyvät perunasta, sipulista (myös valko-), juureksista, suolasta, pippurista ja ripauksesta chiliä.

Runkona toimii HK:n sininen (muukin käy). Kun lihansyöntiä vaaditaan puolitettavaksi, sinisessä lihaa on vain 43 prosenttia. Voi ilon päivää!

Kun tarkkaan katsoo, lähes lihattomana lauantaina taivaan hiilipilveen avautuu pieni, makkaran muotoinen aukko.

Kirjoittaja on MT:n toimituspäällikkö

Lue lisää

Kaali korvaa sipsit ja riisin

Annetaanko koulussa lainkaan ruokaa vai imeeko salakavala lapamato ravinnon?

Halloumin hävikki grillissä on varmaan puolet – siksi rakennan halloumin kestävän grillin

Kuusi finalistia kisaa vuoden elintarvikealan Tähtiteko-palkinnosta