Kolumni

Mari Laurila oli vain kolmevuotias levyttäessään herkän isänpäivän suosikkikappaleen – hänellä oli ongelmia ainoastaan R-kirjaimen kanssa

Suomalaiset kuulivat Aja hiljaa isi -laulun ensimmäisen kerran Liikenneturvan kampanjassa. Sävelmä ei ole alun perin kotimainen, vaan saksalaisen Hans Blumin laulu Fahr langsam papi.

Aja hiljaa isi nyt vain,

niin sitten illalla leikitään.

Aja hiljaa isi nyt vain,

niin mä kiltisti myös odottamaan jään.

Aja hiljaa, isi, on isänpäivän suosikkikappale, jonka lapsitähti Mari Laurila lauloi levylle vuonna 1966. Levyttäessään laulun Laurila oli vain kolmevuotias.

Mukana studiossa olivat hänen muusikkovanhempansa, laulaja Ritva Mustonen-Laurila ja kitaristi Heikki Laurila. Kappaleen sovitti Scandia-levy-yhtiön orkesterinjohtaja Esko Linnavalli, joka oli myös pianisti.

Mari Laurilan laulu sujui ongelmitta, koska hän osasi jo lukea. Ainoastaan R-kirjaimen kanssa oli ongelmia, hän muisteli myöhemmin.

Isin töihin on

mentävä autollaan.

Mä ikkunaan jään

aamulla katsomaan.

Herkkä tulkinta upposi suomalaisiin, jotka kuulivat kappaleen ensimmäisen kerran Liikenneturvan kampanjassa. Sävelmä ei tosin ole alun perin kotimainen, vaan saksalaisen Hans Blumin laulu Fahr langsam papi. Sauvo Puhtila suomensi sen muotoon Aja hiljaa, isi.

Aihe sykähdytti monia, lauloihan lapsi isälleen, että tämä ajaisi varovaisesti ja tulisi illalla kotiin leikkimään. Muistutus oli, ettei ylinopeutta kannata ajaa ja ottaa turhia riskejä.

Mä vilkutan, ja äitikin vilkuttaa.

Hyvän matkan

toivotuksen isi näin saa.

Onnettomuustilastot olivat varsin rumia 1960-luvulla. Esimerkiksi vuonna 1966 tieliikenteessä menehtyi yli tuhat ihmistä, mikä on viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2018.

Liikenneturvallisuus alkoi parantua selvästi 70-luvulla.

Tuolloin voimaan tulivat turvavöiden käyttöpakko, yleisen nopeusrajoituksen alentaminen 80 kilometriin tunnissa sekä talvirengaspakko. Turvallisuutta edistivät myös tarkempi liikennesuunnittelu ja valistuskampanjat.

Liikennelaulun lisäksi Mari Laurila esitti myös Peppi Pitkätossun, joka myi kultaa. Vaikka lapsitähteys loppui, musiikki vei nuoren naisen mennessään.

Hän valmistui harjoituspianistiksi Pariisin konservatoriosta ja myöhemmin musikaalinäyttelijäksi Lontoon Royal Academy of Musicista.

Nizzassa nykyisin asuva Laurila on esiintynyt lukuisissa oopperoissa.

Lue lisää