Simonkadun pääekonomisti: Mannerlaatat siirtyvät - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Simonkadun pääekonomisti: Mannerlaatat siirtyvät

"Mikäli maailmankaupan kasvu hyytyy, vienti- ja tuontivetoinen Suomen talous ottaa osumaa varmuudella."

Mitä Euroopassa ja maailmankaupassa on odotettavissa seuraavaksi?

Kysymyksen esitti vast’ikään kansainvälisen talouden professori Kari Liuhto. Hän oli kerännyt pyöreänpöydäntilaisuuteen joukon kokeneita talousviisaita, joilla omatkin sormet ovat olleet kansainvälisen kaupan valtimolla: tutkijoina, diplomaatteina, konsultteina, hallitusammattilaisina ja kauppaneuvottelijoina – toimittajinakin.

Kilpailu kovenee, säännöt muuttuvat. Kaupan esteitä nostetaan enemmän kuin tullimuureja toisaalla poistetaan tai edes madalletaan.

Mikäli maailmankaupan kasvu hyytyy, vienti- ja tuontivetoinen Suomen talous ottaa osumaa varmuudella. Samoin käy ympäristön, jos kansainvälinen työnjako vähenee. Kuljetukset ovat sittenkin suhteellisen pieni rasite ilmastolle.

Maailmankauppajärjestö WTO on halvaantunut, kauppariitojen selvittely ontuu. Kansallismielisyys nostaa päätään. Euroopassa Ranska ja Saksa suosivat omia yrityksiään, britit etsivät omaa suuntaa brexitistään. Kauppapolitiikasta on tullut yhä keskeisempi osa valta- ja geopolitiikkaa.

Kiina teki silkkitie-aloitteensa vuonna 2013. Pari vuotta sen jälkeen kansantasavalta julkisti Made in China 2025 -strategian, jonka tavoitteena on nostaa Kiina korkean teknologian suurvallaksi 30 vuodessa.

Sitä se jo on.

Kiina on haastanut Yhdysvallat, seurauksena vuoroittainen kauppasodalla uhkailu. Maailman­talous seuraa, pörssikurssit hyppivät, työpaikat siirtyvät. Mahtimaa piiloutuu välillä kehitysmaastatuksen taakse – vaikkapa postimaksujen kysymyksessä.

Oma Postimme on helisemässä Kiinasta tilattujen pikkunyssäköiden kanssa. Naurettavan pienet postimaksut eivät kata kustannuksia. Ne on sovittu joskus aikaa sitten, jolloin Kiina olikin kehitysmaa.

Nyt Kiina on EU:n tärkein kauppakumppani. Suomelle EU ja Ruotsi ovat yhä tärkeimmät.

Ruotsista puheen ollen – Kiinan bkt vastasi 30 vuotta sitten suunnilleen Ruotsin kansantuotetta tänään. Maailmankaupan arvo on samassa ajassa seitsenkertaistunut. Ja henkilöauto-Volvojen omistuskin siirtynyt Kiinaan.

Professori Liuhto arvioi, että maailmankauppa mannerlaattaistuu, syntyy kilpailevia, alueellisia kauppablokkeja

Mikä on Euroopan asema tässä mannerlaattaisessa maailmanjärjestyksessä? Maanjäristyksiäkö tiedossa?

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Kiina yrittää tehdä Taiwanista uuden Hongkongin, varoitti Taiwanin ulkoministeri

Saksan tahtiin, syteen tai saveen

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Korona leviää Hongkongissa ennätyksellistä vauhtia – maskipakko ja yli kahden hengen kokoontumiset kielletty