Kolumni

SDP:n ongelmat käyvät kaikille kalliiksi

Puolen vuoden aikana Rinteen hallitus ei ole saanut yhtään isoa asiaa edes vireille. Veikkauksen peliautomaattien piilottamisella ei pitkälle päästä.

Postin työtaistelu saa yhä kummallisempia piirteitä. Moni tukilakkoihin osallistuva elintarvikealan työntekijä, bussinkuljettaja tai tavaraliikenteen ammattilainen ihmettelee, mitä vastaan hän nyt protestoi? Sitäkö, että 700 pakettilajittelijaa jo aiemmin syksyllä tehdyn päätöksen mukaan siirtyvät toiseen työehtosopimukseen.

Ihanko totta?

Postin työntekijät ovat jo tähän mennessä uittaneet työantajaa kölin alta monta kertaa ja näyttävästi. Postia edustava Palta on luopunut pienipalkkaisten postijakajien palkanalennuksista. Suomen johtavaksi ammattiyhdistysjyräksi vauhdilla ponnistanut Heidi Nieminen on onnistunut jo neuvottelemaan omalle väelleen yleistä linjaa noudattavat palkankorotukset. Mutta tämäkään ei PAU:lle riitä.

Nieminen laskee muiden palkansaajien solidaarisuuden riittävän vielä siihen, että he saavat palautettua omiksi jäsenikseen teollisuusliiton sopimukseen siirtyneet postinkäsittelijät.

PAU ottaa tässä ison riskin. Se aiheuttaa tuhoa koko maan taloudelle järjestöpolitiikan ja ay-liikkeen sisäisen valtataistelun takia. On selvää, että PAU:n toiminta ei nostata pelkästään myönteistä hyrinää muussa ammattiyhdistyskentässä.

Samaan aikaan Posti ei pysty suorittamaan perustehtäväänsä. Muun muassa Maaseudun Tulevaisuuden saa tänäänkin vain murto-osa tilaajista. Tilanne on katastrofaalinen paitsi meille, myös muille Postin asiakkaille.

Tässä työtaistelussa me kaikki häviämme. Yhdessä omistamamme postin asema murenee, samoin sen työntekijöiden tulevaisuudennäkymät heikkenevät, ja maan viennille on aiheutettu jo nyt vaikeuksia.

Työtaistelun suuriin häviäjiin lukeutuu myös pääministeripuolue sosialidemokraatit. Jo nyt sekä omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.), liikenneministeri Sanna Marin (sd.), Postin hallintoneuvoston puheenjohtaja Aki Linden (sd.) ja pääministeri Antti Rinne (sd.) ovat kaikki saaneet osansa Postin katastrofista.

Postin toiminta on halvaantunut, maa on ajautunut työmarkkinakaaoksen partaalle, ammattiyhdistysliike ei enää luota demareihin, eikä ratkaisua postikiistaan synny ilman poliittista väliintuloa.

Mikä pahinta, koko viiden puolueen hallituksen toiminta uhkaa hyytyä päähallituspuolueen kompasteluun. Puolen vuoden aikana Rinteen hallitus ei ole saanut yhtään isoa asiaa edes vireille. Veikkauksen peliautomaattien piilottamisella ei pitkälle päästä.

Työmarkkinajärjestöissä hallituksen saamattomuutta on ihmetelty jo pitkään. Kymmenien tuhansien työpaikkojen luomisesta vastaavan työministerin Timo Harakan (sd.) pitäisi puhaltaa painetta työmarkkinajärjestöjen työryhmiin, joissa työllistämisen kynnystä pitäisi madaltaa. Mitään näkyvää ei kuitenkaan tapahdu.

Jos demareiden kannatus jatkaa laskuaan kohti 10 prosentin rajaa, on täysin mahdollista, että mitään ei tapahdu jatkossakaan.

Sitä muut hallituspuolueet eivät kestä.

Vaarassa ovat muun muassa keskustan alueellinen elinkeinopolitiikka ja vihreiden ympäristöhankkeet. Omia tavoitteita on vaikea ajaa, jos kansantalous lähtee taas uuteen luisuun.

Oppositiolle tilanne on suotuisa. Etenkin perussuomalaisille riittää nyt, ettei tee yhtään mitään. Hallitus pelaa sen pussiin muutenkin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutistausta: Johtaako Suomea pian punavihreä Sanna Marin vai ay-taustainen Antti Lindtman?

MT-kysely paljastaa: Sanna Marin ja Antti Lindtman yhtä suosittuja SDP:n äänestäjien parissa

Antti Rinne valittiin vetämään hallitustunnusteluja