Kolumni

Haluaako pääministeri pysäyttää Suomen?

Tähän asti on ajateltu, että vasemmistohallitus rauhoittaa työmarkkinoita.

Lakkoja ei tule, ja palkankorotukset pysyvät maltillisina. Näin myös silloinen oppositiojohtaja Antti Rinne (sd.) antoi ymmärtää, kun ay-liike masinoi poliittisia mielenilmauksia Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esityksiä vastaan.

Rinne on itse entinen ay-pomo ja tuntee työmarkkinoiden logiikan ja ihmiset paremmin kuin kukaan. Silti Suomi on keskellä kiihkeintä lakkoaaltoa.

Rinteen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) sählääminen Postin omistajaohjauksen ympärillä tuntuu uskomattomalta. Ovatko molemmat täysin pihalla omistajaohjauksen vastuista, vai ovatko he johtaneet tarkoituksella kansalaisia harhaan? Rinteen puheet lietsovat lakkointoa muillakin aloilla. Ajaako pääministeri maata yleislakon partaalle nostaakseen SDP:n kannatusta?

Kohtuuttomat mittasuhteet saanut postilakko on vasta alkua. Ay-liikettä vaivaa kikyn jälkeinen krapula. Yhteinen uhraus isänmaan kilpailukyvyn puolesta ei enää lämmitä, vaan menetykset pitää saada takaisin korkojen kera.

Jäsenmäärien nopea lasku järkyttää oman asemansa puolesta pelkääviä liittopomoja. Kovimmat paineet ovat jälleen kerran julkisen sektorin liitoilla. Sari Sairaanhoitajan esimerkki kummittelee käytävillä, kun lääkärit, opettajat, hoitajat ja siivoojat kilpailevat palkankorotuksista.

Myös yksityisen sektorin palkansaajien solidaarisuus rakoilee. Kuljetusala riensi postilaisten tueksi koko arsenaalillaan, kun samaan aikaan suuri ja mahtava Teollisuusliitto kaivoi maata postin lakkolaisten alta sopimalla PAU:sta Teollisuusliittoon siirrettyjen pakettilajittelijoiden palkoista erillisellä pöytäkirjalla.

Teollisuusliitto tietää, että vientiteollisuudella on varaa maksaa kunnon korotukset, kunhan rakennemuutoksen kourissa riutuvat alat eivät sotke koko peliä.

Postilaisille ja heitä pian seuraaville kaupan ja liikenteen työntekijöille kyseessä on viimeinen taisto. Digitalisaatio vie ensimmäisenä postinjakajan kaltaiset työt, kaupan myyjät ja autonkuljettajat tulevat perässä. Palkanalennukset eivät työpaikkoja pelasta.

Työnantajaleiriä taas vaivaa kilpailukykysopimuksen jälkeinen itsetyytyväisyys. Kiky oli valtava tukipaketti teollisuudelle, jonka duunarit ja veronmaksajat maksoivat. Nyt halutaan lisää.

Työnantajaleirissä vallitsee myös kostomieliala, koska Rinne ei huolinut kokoomusta hallitukseen. Työnantajat ovat lähteneet palkkaneuvotteluihin keskitetyllä hyökkäyksellä, jossa liittojen pasmat halutaan sekaisin sörkkimällä ay-liikkeen pyhiä asioita, kuten ay-jäsenmaksujen työnantajaperintää.

Näillä eväillä alkaa katkera lakkotalvi, samalla kun Suomen talous vajoaa uuteen taantumaan.

Työmarkkinoiden paineet purkautuvat kyllä. Lakot loppuvat ja sopimukset syntyvät aikanaan. Lopputulos muistuttanee vuoden 2007 palkkakierrosta, jolloin sairaanhoitajat – muiden muassa – saivat kaksinumeroisia palkankorotuksia.

Seurauksena oli kymmenen vuoden pysähtyneisyys. Siitä selvittiin ottamalla 50 miljardia lisää velkaa. Nyt ei päästä yhtä halvalla.

Lue lisää

VR: Junaliikenne palaamassa normaaliksi – yksittäisiä myöhästymisiä ja perumisia voi yhä esiintyä

VR: Lähes kaikki matkustajaliikenne peruttu perjantailta veturinkuljettajien mielenilmauksen vuoksi

Metsäteollisuus vaatii laittoman lakon lopettamista Nokian paperitehtaalla

HSL:n lähiliikenteen junat eivät kulje torstaina ja perjantaina, syynä kiista Rautatiealan Unionin ja VR:n välillä