Äiti ei saa kuumaa kahvia eikä pääse vessaan yksin – ei perhe-elämä ihan niin kamalaa ole - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Äiti ei saa kuumaa kahvia eikä pääse vessaan yksin – ei perhe-elämä ihan niin kamalaa ole

Totuus on, että lapset ovat aika hyviä tyyppejä, kirjoittaa Eveliina Kutila.

Julkisessa keskustelussa voimissaan oleva mielikuva perhe-elämästä ei ole tällä hetkellä kovin kaksinen.

Lehdissä kirjoitellaan toistuvasti nuorista aikuisista, jotka vierastavat ajatusta elämästä hypermarketin, kodin ja työpaikan muodostamassa kolmiossa, jonka keskelle hukkaa itsensä varmemmin kuin omaisuutensa Bermudan kolmioon.

Mielikuvaa vahvistavat vanhempien some-avautumiset siitä, kuinka huono äiti on jälleen mokannut kaiken mahdollisen ja mahdottoman.

Mediataloista levitetään someen kuvia, joissa irvaillaan sille, että äiti ei koskaan ehdi juoda kahviaan kuumana eikä vanhempana kannata edes haaveilla asioivansa vessassa yksin.

Siihen päälle vielä eri tahoilta tulevat ristiriitaiset ohjeet ja neuvot siitä, kuinka lapsia pitäisi kasvattaa. En ihmettele, ettei perhe-elämä houkuttele.

Onneksi lapsiperhearki ei ole vain farmariautoa, nukkumattomia öitä ja jatkuvaa suorittamista.

Totuus on, että lapset ovat aika hyviä tyyppejä, eikä heidän seurassaan ole koskaan tylsää. He keksivät uutta ja jännää ympäriltään koko ajan. Eikä mikään nollaa päätä työasioista päivän päätteeksi paremmin kuin syliin kömpivä lapsi.

Nauru pidentää ikää, ja lasten kanssa saa nauraa ja paljon. Pieniä ihmisiä huvittavat ihan pähkähullut jutut, joihin ei itse ehkä kiinnittäisi edes huomiota.

On mahtavaa, kuinka lapsen riemu uuden taidon oppimisesta tarttuu väkisinkin aikuisiin ja muihin lapsiin. Puhumattakaan vauvan nauruhepulin tarttuvuudesta.

Lasten kanssa pääsee tekemään asioita, joita ei muuten kokisi. On jännää päästä kokemaan lapsen rinnalla hänelle uusia asioita, jotka itselle ovat ihan itsestään selviä arkisia juttuja, kuten ensimmäinen kosketus lumeen tai ensimmäiset löylyt.

Parhaimmassa tapauksessa lasten seurassa käy niin, että heidän ansiostaan oma ajattelu vinksahtaa uusille raiteille. Heillä on ihan uudenlaisia näkökulmia maailman menoon, joiden pohjalta itsekin voi oppia uutta.

Oma elinpiirikin laajenee ihan eri suuntiin, kun tutustuu lasten kavereiden vanhempiin.

Parasta ehkä kuitenkin on lasten vilpittömyys. Kaikki tunteenpurkaukset ovat aitoja, hyvässä ja pahassa. Raivo­kohtausten jälkeen tulee se hetki, kun lapsi kertoo rakastavansa vanhempiaan enemmän kuin tähtiä on taivaalla.

Vanhempana saa käydä vessassa ja jopa suihkussa kaikessa rauhassa sekä juoda kahvinsa kuumana – nämä ovat järjestely­kysymyksiä. Siihen päälle saa vielä nauttia pikkutyyppien valloittavuudesta. Ei tämä todellakaan ole niin kamalaa kuin voisi kuvitella.

Kirjoittaja on MLL:n tiedottaja.

Lue lisää

Lasten ruoka-allergiat ovat vähentyneet viime vuosina – eniten oireita aiheuttavat maito, kananmuna ja viljat

Perheihminen Antti Lindtman kuvailee miten homma sujuu päiväkodilla: "Ensin letkulla huuhdotaan pahimmat kurat jo oven ulkopuolella"

Kysely koronakaranteenista: Suomen lapset pitivät perheen yhteisajasta, kaipasivat kavereita ja isovanhempia

Eurooppalainen tutkimus: Lasten koronaviruskuolemat erittäin harvinaisia