Kolumni

Maahanmuutto maistuu hyvältä: "Useimmat meistä ovat päätyneet joskus lauantain ja sunnuntain välisen yön tunteina syömään turkkilaistaustaisten yrittäjien kebabia"

Jukka Koivulan mukaan maahanmuuton myönteiset puolet voittavat laajassa mittakaavassa ilmiön negatiiviset piirteet.

Maahanmuutto on ollut yksi 2010-luvun hallitsevimmista asiakysymyksistä poliittisessa keskustelussa. Valtioiden välinen muuttoliike on laaja ja monimutkainen kokonaisuus, josta löytyy sekä myönteisiä että kielteisiä piirteitä.

Jostain syystä ihmiset ovat usein haluttomia näkemään maahanmuutossa mitään hyviä – tai vastaavasti lainkaan huonoja puolia. Itse olen taipuvainen ajattelemaan, että maahanmuuton myönteiset puolet voittavat laajassa mittakaavassa ilmiön negatiiviset piirteet.

Omassa arjessani maahanmuutto maistuu hyvältä lähes päivittäin. Olen nimittäin suuri etnisen ruuan ystävä. Suosin kotikaupungissani Jyväskylässä thaimaalaista, kiinalaista ja nepalilaista lounasravintolaa. Monipuolinen salaattipöytä, maistuvat tuliset lihakattaukset sekä aina ystävällinen palvelu saavat palaamaan paikkoihin kerta toisensa jälkeen.

Synnyinseudullani Etelä-Pohjanmaan maaseudullakin etniset ravintolat rikastuttavat suuresti ruokaprovinssin kulinaristista kulttuuria.

Ulkomaiset vaikutteet näkyvät suomalaisessa ruokakulttuurissa niin arkisissa yhteyksissä, ettei asiaa tule useinkaan edes ajatelleeksi.

Useimmat meistä ovat päätyneet joskus lauantain ja sunnuntain välisen yön tunteina syömään turkkilaistaustaisten yrittäjien kebabia. Italian lahja maailmalle, pizza, on vieläkin yleisempi ruokapöydän pääesiintyjä. Entäpä sitten perisuomalainen pottu? Itse asiassa tämäkin maan juures on alkujaan kotoisin maapallon eri laidalta, Perusta.

Kotimaista ruokaa kannattaa suosia aina, kuin se on mahdollista. Realismia kuitenkin on, että banaanit, mandariinit ja kahvi saapuvat aamupalapöytään jatkossakin kaukaa merten takaa.

Kirjoittaja on MT:n Keski-Suomen aluetoimittaja.

Lue lisää

Tämä kesätyökokemus ei unohdu: Metsäylioppilas päätyi laivakokiksi proomulle – syntyi vetistä kinkkukiusausta ja puuromaista jauhelihakastiketta

Raparperi avaa marjakauden, vaikkei marja olekaan

Matkustan mahallani ja keitän kaaleja

Lapsia syntyi enemmän ja ihmisiä kuoli vähemmän kuin vuosi sitten – pakkasella pysyvää väestönkehitystä paikkasi maahanmuutto