Näin onnistut talvipyöräilyssä – pakkanen on vain tekosyy mennä autolla - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kolumni

Näin onnistut talvipyöräilyssä – pakkanen on vain tekosyy mennä autolla

Hanki pyörääsi nastarenkaat ja valot ja päällesi oikeanlaiset vaatteet, niin pyöräily talviaikaan on lähes yhtä vaivatonta kuin kesällä.

Marraskuun pimeys valtaa maiseman ja mielen. Tuulee ja taivaalta vihmoo vuoroin vettä, räntää ja lunta. Tien pintakin on jäinen.

Tähän aikaan moni kesällä työ- ja kauppamatkoja pyöräilevä ja pyörällä huvikseen ajeleva nostaa ajoneuvonsa varastoon. Mielestäni turhaan. Talvipyöräily on vain asenne- ja pukeutumiskysymys!

Ymmärrän toki, että paukkupakkanen, myrskytuuli, rankkasade ja jäinen tienpinta ovat hyviä syitä vaihtaa pyörä autoon. Mutta sitten on paljon talvikelejä, jolloin pyöräily onnistuu oikein hyvin.

Etelässä on sen verran harvoin kunnolla lunta, että hiihtämäänkään ei pääse.

Talvipyöräilyssä olennaista on turvallisuus. Nastarengas on välttämätön ainakin etupyörässä.

Monenlaisia nastarenkaita myydään sekä tavallisiin peruspyöriin että maastopyöriin.

Itse ajan kauppaan ja rautatieasemalle tavallisella peruspyörällä, jossa on nastarengas sekä edessä että takana.

Liukkaimmilla keleillä lenkkeilen maastopyörällä, jonka leveissä renkaissa on 240 nastaa. Renkaat myynyt kauppias kehui, että niissä on ”sikapito”. Ja toden totta, pyörällä voi ajaa kuin kesäkelillä.

Talvella korostuu, että pyöräilijän pitää näkyä ja nähdä. Näkymiseen riittävät edulliset noin kymmenen euron lamput edessä ja takana. Jos haluaa ajaa pilkkopimeässä, pitää hankkia paremmat valot, mutta eivät nekään maltaita maksa.

Mitä leveämmät renkaat pyörässä on, sitä pehmeämmällä alustalla pystyy ajamaan. Peruspyörällä pärjää auratuilla teillä, maastopyörällä pääsee eteenpäin upottavassakin kelissä, läskipyörästä puhumattakaan.

Jos omistaa sähköavusteisen pyörän, avustusta lisäämällä pääsee helposti vaikka yli kinoksen.

Tärkeintä on oikeanlainen vaatetus. Kaiken a ja o on kerrospukeutuminen.

Pue ihoa vasten tekninen alusasu, päälle fleece ja päällimmäiseksi tuulta pitävä takki. Jos puet takin päälle vielä huomioliivin, saat samalla sekä turvallisuutta että lisäkerroksen tuulta vasten.

Sormet, varpaat ja korvat ovat herkimmät. Alle kymmenen asteen pakkasissa pärjää, kun pukee lämpimät kintaat, ajokenkiin sisälle lämpimät sukat ja päälle kengänsuojat sekä kypärän alle riittävän paksun kypärämyssyn.

Reisistä ei tarvitse juuri kantaa huolta: ne tekevät kovimman työn eivätkä palele herkästi.

Olet pukeutunut sopivasti, kun liikkeelle lähtiessäsi sinulla on hieman vilu. Voit toki pukeutua lämpimämmin, jos pysähdyt vähentämään vaatetta vartin poljettuasi. Pahinta on, jos ensin tulee hiki ja sitten vilu.

Rohkaisen kokeilemaan talvipyöräilyä.

Kirjoittaja on MT:n toimitussihteeri, joka on harrastanut sekä talvi- että kesäpyöräilyä parikymmentä vuotta.

Lue lisää

Omakotitaloasujan lyhyt oppimäärä

Viennin elpyminen ratkaisevaa

Kissapuron nahkiainen

Rakkaudesta vapauteen ja maaseutuun