Kolumni

Punainen lanka hukkui mustana perjantaina

Luontoäidin viime viikko ei ollut ihan parhaimmasta päästä. Maastopalot riepottelivat Australiaa, ja YK:n tuoreen raportin mukaan nykymenolla hiilidioksidipäästöt kasvavat 1,5 prosenttia joka vuosi.

Samaan aikaan ympäri maailmaa vietettiin yhtä vuoden vilkkaimmista ostopäivistä.

Black Friday eli musta perjantai on peräisin mistäs muualtakaan kuin Yhdysvalloista. Torstain kiitospäivänä hyvin vetänyt kauppa romahti aina perjantaisin, mihin kaupat vastasivat ennennäkemättömillä aleilla.

Amerikkalaiset kuluttavat nykyään mustan perjantain superalejen siivittämänä yhdessä päivässä kymmeniä miljardeja dollareja. Kivijalkakaupoista yhä enemmän verkkoon siirtynyt ostelu kuormittaa ympäristöä entisestään, kun tavaraa kuljetetaan ees taas.

Suomalaisten on silti turha osoittaa syyttävää sormeaan muihin maihin. Postin lakon venyessä moni huolestui jo tilaamistaan joululahjoista. Mitä jos ne eivät ehdikään perille ajoissa?

Onneksi lakko ehti loppua juuri ennen kulutuksen hyperpäivää, joten ei kun klikkailemaan tavaraa ostoskoriin. Ihan vaan siksi, että hinta on edullinen. Niin halpa, että pelkkä pikamuoti saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä.

Vastareaktiona osa vietti viime perjantaina myös älä osta mitään -päivää.

Tavaravuoren keskeltä kuuluu myös hyviä uutisia: me suomalaiset suunnittelemme Black Fridayn ostoksemme tarkemmin kuin ruotsalaiset! Teemme myös vähemmän heräteostoksia kuin läntiset veljemme. Voitto se on sekin.

Klarnan marraskuun alussa teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten kuluttajien käyttäytyminen on ylipäänsä muuttunut parempaan päin.

Enää ei tuijoteta ainoastaan halpaa hintaa vaan valmistaudutaan huolella nappaamaan vain oikeasti tarpeeseen tulevat tavarat.

Kyselytutkimuksien haasteena on toki se, että mielikuva omasta ostokäyttäytymisestä voi olla eri kuin todellisuus (eli se hetki, kun odotat kellon lyövän 00:00, jotta saat ostettua ensimmäisten joukossa laulavan joulukuusen).

Myönnän tähän väliin hyödyntäneeni itsekin mustan perjantain tarjontaa. Valitsimme avopuolisoni kanssa etukäteen netistä kovimmalla aleprosentilla varustetun pöytäryhmän.

Onneksi päätimme käydä katsomassa tuotetta myymälässä ennen ostopäätöstä. Paikan päällä emme saaneet silmiämme irti kotimaisesta, puolet kalliimmasta ja täyspuisesta pöytäryhmästä. Kaupat tuli, ja rahaa lähti tililtä yli puolet suunniteltua enemmän.

Vaikka lompakko koki kolauksen, päällimmäinen olo oli tyytyväisyys. Ostimme tarpeeseen, valitsimme vastuullisen, kotimaisen tuotteen ja saimme reippaan alennuksen. Juuri niin kuin muutkin Klarnan kyselyyn vastanneet ihmiset kertoivat tekevänsä.

Olisihan se vähän noloa, jos kahden metsänhoitajan taloudessa ei olisi kunnollista puupöytää.

Mustan perjantain ja älä osta mitään -päivän kilpailijaksi voisi perustaa ensi vuonna kierrätä ja keskity laatuun -keskiviikon.

Alehuuruissa ostetun uuden ruokapöytämme edeltäjä maksoi aikanaan Kierrätyskeskuksessa 10 euroa. Nyt se jatkoi matkaansa kaksi viikkoa sitten naapuriin muuttaneen opiskelijan asuntoon. Toisen romu on toisen aarre.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Työmarkkinat elävät ajassa ja ajat ovat nyt kovat

Lippulaulu esitettiin ensimmäistä kertaa presidentti Relanderin isännöimällä itsenäisyyspäivän vastaanotolla – isänmaallisen laulun sanoitti V. A. Koskenniemi

Kun homma lähtee lapasesta