Kolumni

Työtä ja uskallusta, ministeri Haatainen

Päähuomio juuri toimintansa aloittaneessa hallituksessa kohdistuu perustellusti kahteen nuoreen poliitikkoon, pääministeri Sanna Mariniin (sd.) ja valtiovarainministeri Katri Kulmuniin (kesk.).

Ensimmäiset päivät hallituksen johtokaksikolla on mennyt julistuksiin hallituksen toimintakyvystä ja luottamuksen ilmapiirin vahvistamisesta, tärkeitä asioita sinänsä molemmat.

Samaan aikaan maassa tehdään jo varsinaista politiikkaa. Elinkeinoministeriksi pikaisen siirron saanut Mika Lintilä (kesk.) kertoi suoraan sen, mitä moni ei tässä maassa halunnut kuulla.

Lintilän mielestä hallituksen pitäisi porrastaa työttömyys­turvaa ja varmistaa se, ettei yritysten verotus kiristy. Näillä keinoilla olisi mahdollista sekä työllistää että työllistyä (MT 11.12.).

Porrastuksen ideana on nostaa työttömyyskorvausta aluksi, jotta työnhakijoilla olisi hyvät edellytykset hakea uutta työtä ripeästi.

Tuki kuitenkin laskisi työttömyyden pitkittyessä. Tämän uskotaan kannustavan useampia työllistymään nopeasti.

Hallituksen sisällä Lintilän esitykset kohtasivat heti vasta­rintaa. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toteaa suoraan, ettei asiaa ole syytä edistää (MT 11.12.).

Myös Suomen suurimmalle palkansaajajärjestölle SAK:lle työttömyysturvan puolustaminen on ainakin tähän asti ollut sen toiminnan perus­kiviä. Sen sijaan toimihenkilöiden STTK ja etenkin korkeasti koulutettujen Akava ovat suhtautuneet uudistuksiin rakentavammin.

Tässä lehdessä valtio­varainministeri Kulmuni esittää uudistuksia paikalliseen sopimiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa palkkausta koskevan sopimusvallan siirtämistä ammatti­liitoilta yrityksiin.

Vaikka ehdotus ei ole uusi, sen esille tuominen nykyisessä äärimmäisen kireässä työmarkkinatilanteessa on rohkeaa.

Kulmunin mukaan hallituksen tavoitteesta yltää 75 prosentin työllisyyteen ei ole syytä tinkiä yhtään. Jotta tähän päästään, edessä on myös toimia, joita palkansaaja­järjestöt vastustavat.

Keskustan kanta työ­markkinoihin on selvä. Nyt kannattaakin kääntää katse ministerivaihdokseen, joka on viime päivien myllerryksessä jäänyt sivuosaan. Uudeksi työministeriksi Timo Harakan (sd.) sijaan nimitetty Tuula Haatainen (sd.) kantaa nyt suurta vastuuta hallituksen työllisyystavoitteen toteutumisesta.

Vaikka talouden suhdanne näyttää nyt varovaista elpymistä, Haatainen, Marin ja koko sosialidemokraattinen liike tietää, ettei talouskasvun varaan voi laskea. Myöskään valtion velkaantumista ei voida lisätä. Hyvinvointivaltio tarvitsee nyt verotuloja ja ilman 60 000:ta uutta työpaikkaa kuluvalla vaalikaudella se ei onnistu.

Edessä oleva työmarkkina­kierros on riitaisa. Ensi kevään julkisten alojen palkkaneuvottelut ovat vielä vientialojakin vaikeammat. Kokeneena sosiaalipoliitikkona Haatainen tietää, että hyvinvointia ei voi rahoittaa ilman verotuloja.

Haataisen pitäisi nyt nostaa painetta meneillään olevissa työnantajien, palkansaajien ja hallituksen kolmikantaryhmissä, jotka ovat täysin jäätyneessä tilassa. Kun ensi keväänä havaitaan, ettei ryhmistä eväitä tullut, Haataisen pitäisi myös uskaltaa toimia.

Samalla mitataan koko Marinin hallituksen uskottavuus ja iskukyky.

Lue lisää