Kolumni

Kauppa tarvitsee hyviä tapoja

Kun S-ryhmä syksyllä päätti luopua halpuuttamisesta markkinoinnissaan, moni toivoi uuden rakentavan ilma­piirin vahvistuvan ruokaketjussa. Valitettavasti tätä joudutaan toivomaan yhä.

Kuluvalla viikolla S-­ryhmän hankintajohtaja Jari Simolin ajautui erittäin harvinaiseen ja ärhäkkään sanaharkkaan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) kanssa.

Kun Leppä kysyi twitterissä Finnairilta, miksi suomalainen sinivalkoinen lentoyhtiö käyttää thaimaalaista broileria, S-ryhmän hankintajohtaja piti tarpeellisena osallistua julkiseen keskusteluun kehumalla Finnairia. ”Voi, voi, voi @jarileppä, et ehkä edusta sitä, mitä kansa syö”, S-pomo lasketteli twitterissä.

S-ryhmän pääkonttorissa hankintajohtajan toiminta herätti myös huomiota. Twiitti poistettiin ja Simolin pyysi myös ministeriltä anteeksi harkitsemattomia sana­valintojaan. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut.

S-ryhmän vähittäis­kaupasta vastaavan johtajan asema on ruokaketjussa niin keskeinen, että se ennätti herättää alalla laajasti huomiota.

Harmillisesti Simolinin purkaus ajoittui samalle päivälle, kun koko ruoka-alan itsesäätelyelin, kauppa­tapalautakunta, poikkeuksellisen ponnekkaasti totesi yhden kauppaketjun syyllistyneen pakkojakoon. Elintarvike­ketjuun on pyritty rakentamaan luottamusta eri osapuolten välille ja erityisesti kaupalta on toivottu vahvana toimijana vastuuta kotimaisen ketjun toiminnasta. Kauppatapalautakunnan havainto ja Simolinin twiitti eivät tätä tavoitetta edistäneet.

Lautakunnan päätöksen mukaan nyt yksi keskusliike olisi edellyttänyt paikallisten kauppojen ostavan tuotteita omalta keskusvarastoltaan. Samalla paikallisten tuottajien tilauksia olisi lautakunnan mukaan peruttu ja tappiot olisivat jääneet tuottajien kannettaviksi.

Lautakunta ei kuitenkaan luottamukselliseen toiminta­tapaansa vedoten halua nimetä keskusliikettä, joka olisi tällaiseen toimintaan syyllistynyt (MT 18.12.). Erikoiseksi tilanteen tekee se, että kaikki keskusliikkeet ovat kiistäneet toimineensa asiassa väärin.

Lautakunta toivoo kannan­ottonsa ja suosituksensa parantavan tilannetta markkinoilla. Muuta pakotetta sillä ei ole.

Ministeri Lepän mielestä syntynyt tilanne on enemmän kuin omituinen. Leppä toivoo vastavalitun elintarvikevaltuutetun OIli Wikbergin selvittävän asiaa nyt lisää ja käyttävän niitä valtuuksiaan, joita hänellä on.

Lepän ja laajan tuottajakentän näkökulmasta syntynyt tilanne on itse asiassa hedelmällinen. Erityisesti kaupan parissa itsesäätelyyn ja suosituksiin perustuvaa lauta­kuntaa on pidetty riittävänä ja hyvänä tapana toimia. Kaupan näkökulmasta elintarvikevaltuutettua ei koko ketjuun olisi edes kaivattu.

Nyt näyttää siltä, että terhentynytkään kauppa­tapalautakunta ei ainakaan sellaisenaan täysin toimi. Hyviä tapoja ilmiselvästi kaivataan ruokaketjuun, mutta myös elintarvikevaltuutetulla on tilaisuus osoittaa tarpeellisuutensa.

Eikä lainsäädännössäkään ole kaikkia keinoja vielä käytetty. EU:n vauhdissa on erityisesti tässä asiassa pysyttävä.

Korjattu 20.12.2019 kello 13.40 Jari Simolinin titteliksi hankintajohtaja.

Lue lisää

S-ryhmän myynti kasvoi 5,9 miljardiin euroon – marketkaupan myynti noussut selvästi yli koronaa edeltävän tason

Sisäiset blokit repivät hallitusta

S-ryhmä ostaa LähiTapiola-ryhmän ja Elon osuudet S-Pankista

Video: Rap-artisti PastoriPike kampanjoi kotimaisten kasvisten käytön ja arvostuksen lisäämiseksi