Isoäidin isä uurasti muurarimestarina täytettyään 80 vuotta aikana, jolloin ei vielä ollut työeläkejärjestelmää - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kolumni

Isoäidin isä uurasti muurarimestarina täytettyään 80 vuotta aikana, jolloin ei vielä ollut työeläkejärjestelmää

Simonkadun pääekonomisti: "Työtyytyväisyys, motivaatio ja työpaikan ilmapiiri ovat muuten tärkeitä työelämässä tänäänkin."

Esi-isät jaksoivat painaa töissä – pitkään.

Työuriin pidennystä tavoittelee myös nykyinen Sanna Marinin (sd.) hallitus, joka peri Antti Rinteen (sd.) kaatuneen hallituksen ohjelman 75 prosentin työllisyystavoitteineen.

Isoäitini isä muurarimestari Hemming Helin alkoi pitää työpäiväkirjaa sen jälkeen, kun hän oli täyttänyt 80 vuotta. Sain hänen kirjansa perikunnan jäämistöstä ja uppouduin lukemaan.

Uunimestari Helin muurasi uuneja yli 60 vuoden ajan Turussa ja Varsinais-Suomessa. Mestari päätti kahdeksankymppistensä jälkeen kirjoituttaa uuneja ja takkoja tilanneilla asiakkaillaan, työnantajillaan, kertomukset työmaista ja työn jäljestä.

Alallaan arvostettu uunimestari teki uuneja tilauksesta, muurasi hormeja ja takkoja. Kuvaukset kertovat 1950-luvun Suomesta, jolloin ei ollut vielä työeläkejärjestelmää.

Tyypillinen työmaa kesti viikosta kahteen, ja kaakeliuuni oli valmis. Tarinat kuvaavat uunimestaria työssään. Apuri oli usein samasta talosta.

Artturi Jurkolalle Turun Niklaksenkadulla valmistui kiertoilmauuni kesäkuussa 1951. Heinäkuussa samana kesänä uunin oli tilannut Nauvoon M. Brofeldt.

Piirrokset uuneista ovat kauniita ja yksityis­kohtaisia. Varmalla kädellä tehtyjä.

”... harvinainen ammattimies, ahkera ja tunnollinen kansalainen! En hedersman i alla avseenden”, kuvasi muurarimestaria Brofeldt.

Isoisoisä kirjoitutti sivun toisensa jälkeen. Suomeksi, ruotsiksi, selkeällä kielellä ja luettavilla käsialoilla, jollaisia ei kouluopetuksessa ole enää painotettu ainakaan puoleen vuosisataan.

Ennen ei välttämättä ollut kaikki paremmin, mutta aikalaiskertomusten perusteella mitä ilmeisimmin Hemming Helin viihtyi töissään. Hän oli arvostettu ammattilainen nykymitassa ylimittaisen työuransa loppuun saakka.

Viimeiset aukeamat mestarin työmaista on kirjoitettu, kun hän oli täyttänyt jo 83 vuotta. Referenssinä seuraaville asiakkaille tämä kirja on toiminut kuin sosiaalisen median tykkäykset tänään.

Esi-isän ja hänen perheensä puolesta harmittaa, että moni työnantaja-asiakas mainitsi arvostetun ammattilaisen vieläpä edulliseksi.

Kyllä työmies on palkkansa ansainnut!

Tilaajat kehuivat miehen uunien ja muuraus­tekniikan lisäksi Helinin lauluääntä, korkeaan ikään nähden hämmästyttävää ketteryyttä ja hersyvää huumorintajua.

Työtyytyväisyys, motivaatio ja työpaikan ilmapiiri ovat muuten tärkeitä työelämässä tänäänkin – sekä yrittäjälle että duunarille.

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Suomalainen yrittäjä on selviytyjä

Virus etenee kuin kumipallo

Uuteen tautiin vanhat lääkkeet

Korona hallitsee ilmatilaa – jäävätkö nyt talouden mörhöilyt ja politiikan harhautukset tutkan katveeseen?