Vuosikymmenen summauksia: "Jostain syystä muutosten kanssa näyttää pätevän `ei kahta ilman kolmatta´ -sananlasku" - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Vuosikymmenen summauksia: "Jostain syystä muutosten kanssa näyttää pätevän `ei kahta ilman kolmatta´ -sananlasku"

"Jo ennen nyt päättynyttä vuosikymmentä olin pistänyt merkille, kuinka asioita tapahtuu aina ryppäissä."

Uuden vuoden aikaan moni innostui jakamaan sosiaalisessa mediassa yhteenvetoa menneestä vuosikymmenestään.

Esille oli pääasiassa nostettu huippuhetkiä ja muutoskohtia. Ihmisten elämään oli mahtunut paljon valmistujaisia, rakkauksia, eroja, muuttoja, uusia työpaikkoja, kerran elämässä reissuja ja ajasta ikuisuuteen siirtyneitä läheisiä.

Moni varmaan summaa omaa elämäänsä aina säännöllisin väliajoin, katsoo hetken menneeseen ja kokoaa yhteen kohokohtia ja aallonpohjia. Uusi vuosi on luonteva hetki sille. Osa tekee sen vuosittain julkisesti ja kertoo somessa yhteenvedon menneestä vuodesta ja toiveita tulevalle.

Nyt näkemäni `kymmenen vuotta taaksepäin elämässäni´ -päivitykset olivat mielenkiintoisempia lukukokemuksia kuin normaalit summaukset vuodenvaihteessa.

Joukossa oli ihmisiä, joita en vielä vuosikymmen sitten ollut edes tavannut, joten heidän teksteistään paljastui uusia asioita. Sitten oli niitä, jotka olen tuntenut vuosikausia ja tiedän ainakin pääpiirteissään, mitä heidän elämässään on tapahtunut. Oli mielenkiintoista lukea, mitä he nostivat julkisesti jaettavaksi.

Vuosikymmenkoosteen tehneistä suurin osa oli nostanut esille muutamia asioita jokaiselta vuodelta.

Kun katson omaa vuosikymmentäni taaksepäin, mieleen nousee paljon asioita, joiden tapahtumisvuotta en saa päähän ilman syvempää muistini kaivelua. Sen sijaan joukkoon mahtuvat suurten mullistusten vuodet kyllä osaan nimetä vaikka unissani.

Jo ennen nyt päättynyttä vuosikymmentä olin pistänyt merkille, kuinka asioita tapahtuu aina ryppäissä. Muutaman tasaisemman vuoden jälkeen tulee sarjatulella useita elämänkulkuun vaikuttavia tekijöitä: osa ihan toivottuja, osa itsestä riippumattomia.

Pääsääntöisesti ne ovat muutoksia, jotka vaikuttavat siihen, millaiseksi seuraavien vuosien arki muotoutuu. Jostain syystä näiden kanssa näyttää pätevän sananlasku `ei kahta ilman kolmatta´.

Olen saman vuoden aikana muuttanut paikkakunnalta toiselle, aloittanut uudessa työssä ja tavannut nykyisen puolisoni. Sitä edeltänyt iso vuosi sisälsi muuton takaisin lapsuuden maisemiin ja kaksi uutta työpaikkaa lyhyen ajan sisällä.

Vuoden 2010 aikana remontoin, vaihdoin paikkakuntaa ja sain ensimmäisen lapsen. Viimeisin iso rykäisy oli syksy, jonka aikana remontoimme, muutimme ja saatoimme ikuiselle matkalle kolme isovanhempaa.

Näistä viimeisimmistä elämänmuutoksista alkaa olla jo muutama vuosi aikaa. Jännityksellä nyt odotan, joko alkanut vuosi tuo uusia tuulia vai vieläkö tämä vuosi eletään perusarkea ilman suurempaa myllerrystä.

Lue lisää

Kaipuu ihmisten keskelle iski voimalla

Tuhlaajapoika palaa luontoon

Kummallinen ja unohtumaton kevät takana, edessä vaihtoehtoisten suunnitelmien kesä

Onnellisen elämän viitekehys on muuntunut matkan varrella – tuoreen tomaatin maku on erinomainen, vaikkei se olisikaan omasta kasvihuoneesta.