Kolumni

...Ja sitten Puola rakentaa kivihiilivoimalan

Suomen metsiä hakattiin 78 miljoonaa kuutiota vuonna 2018 ja kasvu oli 110 miljoonaa, eli metsät kasvoivat 32 miljoonaa kuutiota enemmän kuin niitä hakattiin.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) oli sitä mieltä, että metsiä hakattiin aivan liikaa, jatkossa hakkuita täytyy vähentää. Metsät eivät sido riittävästi hiilidioksidia, vain runsaat 20 miljoonaa tonnia vuodessa.

Kaipa sitä täytyy sitten vähentää, kun kerran ministerikin noin sanoo. Olisiko esimerkiksi 30 prosentin vähennys riittävästi? Tosin se on hankalaa, kun en tehnyt hakkuita lainkaan toissa vuonna.

Mutta naapuri teki! Täytyy lähettää Mikkoselle vaatimus, että kieltää naapuria hakkaamasta jatkossa vaikka nyt 15 vuoden ajan.

Myrskypuita kyllä tein. Ensi kerralla kun myrsky kaataa puita, pitää jättää sitten kolmannes tekemättä. Saadaan samalla lisää lahokuusta metsään, siitähän on ankara pula. Etelä-Suomen ja rannikon kuusikoissa lahoa on pöyristyttävän vähän, puhutaan ehkä vain miljoonista kuutioista.

Kanadassa ymmärrettiin vähentää hakkuita jo paljon ennen Suomea. Siellä metsät ovatkin nykyisin tuhohyönteistutkijoiden aarrekammio. Varmasti monelle biologille löytyisi meiltäkin vastaavasti töitä kaarnakuoriaisten nakertamista metsistä.

Tosin kestää vielä vuosia, ennen kuin Suomen hyvin hoidetut metsät saadaan ränsistettyä riittävästi. Silloin tuhot ja poistuma ylittävät kasvun ja metsät muuttuvat nieluista hiililähteiksi. Mutta nyt ympäristöministeriö on vakaalla polulla hoitamassa asiaa.

Jos jätän hakkaamatta ja naapurit myös, niin sellutehtaita ja sahoja aletaan Suomesta sulkea. Sitten ne siirretään muualle maailmaan, missä varmasti osataan asiat paremmin kuin Suomessa. Sillä paperin ja pahvin ja sahatavaran kysyntä ei maailmasta lopu.

Vakavasti puhuen: täytyy kyllä kysyä, missä järki on, jos Suomi joutuu rajoittamaan hakkuita, vaikka metsät ovat hurjan iso hiilen sitoja. Samaan aikaan Ruotsi pystyy lisäämään hakkuita sen vuoksi, että siellä ymmärrettiin 15 vuotta sitten hakata enemmän kuin Suomessa!

Vika on EU:n laskentasäännöissä. Siellä mennään kerta kaikkiaan liian yksityiskohtaiseen sääntelyyn.

Hiilipäästöt pitää rajoittaa maailmanlaajuisella sopimuksella. Muussa tapauksessa jotkut valtiot huomaavat pääsevänsä hyötymään, ja kun se on mahdollista, tilanne käytetään hyväksi. On hyvä, että EU vähentää päästöjä etupainoitteisesti, mutta pitäisi pitää järki päässä. Liioittelemalla sahataan omaa oksaa.

Tässä on ympäristömuunnelma jalkapallosta, jossa ensin pelataan 90 minuuttia ja sitten Saksa voittaa. EU:ssa neuvotellaan päästöistä yhdeksän vuotta ja lopulta Puola rakentaa kivihiilivoimalan.

Tällaisten sääntöjen vuoksi Britannia eroaa EU:sta. Minä en eroa kannata, mutta tolkkua asioihin pitää saada.

Ympäristöasioissahan valtiot ja poliitikot ovat nykyisin perässähiihtäjiä. Yritykset joutuvat pärjätäkseen huolehtimaan ympäristöasioistaan, ja Suomessa metsäteollisuus etunenässä.

Biotuoteteollisuus on ympäristöasioissa edelläkävijä ja samoin Suomen metsäteollisuus uusine tuotteineen. Tätä ei pidä mennä mokaamaan poliittisilla hakkuusäännöillä, jolla rajoitetaan puunkäyttöä.

Lue lisää