Kolumni

Mikä voisi kellistää maailmaa ja onnellisten Suomea – musta joutsen?

Simonkadun pääekonomisti: Suomen Pankki tähyää jo seuraavaa rahoitusvakautta uhkaavaa odottamatonta ja tuntematonta.

Musta joutsen tunnetaan taloudessa ja politiikassa arvaamattomana ilmiönä, jonka vaikutukset taloudelle, toimialalle tai yksittäiselle yritykselle voivat olla järisyttävät.

Lehman pankkiiriliikkeen kaatumisesta syksyllä 2008 alkoi globaali finanssikriisi. Pohjalla olivat Yhdysvalloissa myönnetyt katteettomat asuntoluotot ja niiden edelleen myynti ja tuotteistaminen subprime-joukkovelkakirjoiksi.

Korttitalo luhistui, ja vaikutukset ulottuivat koko kytkyssä olleeseen finanssimaailmaan.

Nyt ihmisiä tartuttaa ja pörssejä tärisyttää Kiinan Wuhanista lähtöisin oleva koronavirus.

Arvaamatta sekin pöpö jostain tuli. Kestää aikansa ennen kuin virus talttuu, kuten sars joitakin vuosia sitten.

Kaikesta kaiken aikaa huolissaan – ja ehkä ihan syystä – olevalla Suomen Pankilla on oma "Mustien joutsenten" ryhmänsä.

Epätodennäköisiä uhkia voi rahoitusvakauteen putkahtaa esiin kuin se kuuluisa joutsen, jota ei pitänyt olla olemassa.

Luonnossa tällaisen outolinnun olen nähnyt pari kertaa Oxfordissa.

Musta joutsen oli myös brittien kansanäänestyksen tulos kesäkuussa 2016 – brexit.

Mitä seuraavaksi? USA:n presidentti Donald Trumpista voi todennäköisellä toisella kaudellaan tulla yhä pidäkkeettömämpi ja arvaamattomampi toimissaan. Iranilaiskenraali Qassem Suleimanin surmauttaminen ohjusiskulla tuli yllätyksenä Lähi-itään. Kaikkia seurauksia tuskin on vielä nähty.

Sodan uhan kärjistyessä New Yorkin pörssin kehitystä kuvaava yleisindeksi sukelsi tammikuun alkupäivinä. Puolustusteollisuuden ja asetehtaiden osakkeet kuten Northrop Grumman, Lockheed Martin ja Raytheon kallistuivat ainakin hetkellisesti.

Mikä voisi kavahduttaa maailman tutkitusti onnellisemman kansan, suomalaisten, harmaata arkea? Piruja ei pidä maalailla, mutta kaikkeen yhteiskuntaluottamusta rapauttavaan tulisi varautua.

Toimialoittaiset sotkut. Elintarviketoimialaa voi sekoittaa afrikkalainen sikarutto. Se turmelisi pahanpäiväisesti lihantuottajien ja lihateollisuuden liiketoimintaa.

Ravit. Sopupeli pesäpallo-ottelussa elokuussa 1998 sulki taannoin määräajaksi lajin Veikkauksen vedonlyönnin ulkopuolelle. Sopulähtö vaikkapa Kuninkuusraveissa tekisi saman totolle ja koko raviurheilulle.

Entä positiivinen, odottamaton yllätys? Onko sellainen näköpiirissä?

Mitä jos syksyllä hallitus laskennoissaan löytääkin vastoin odotuksia ne kaivatut 30 000 uutta päätösperäistä työllistettyä?

Musta joutsen!

Palstalla tarkastellaan talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on MT:n taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää