Kolumni

Apua, keitossani on kärpänen!

Kalaa pitää syödä ainakin kahdesti viikossa. Tuossa on ihanaa graavattua ja kylmäsavustettua lohta. Ai niin listeria. No ehkä sitten lämminsavustettua. Botulium.

Onneksi en opiskellut mikrobiologiaa. Silloin nimittäin syömisestä voi tulla tosi hankalaa, koska tieto lisää tuskaa.

Mitä kaikkea ruuassa voikaan olla! Suomessa ei sentään myydä toreilla käärmeitä ruuaksi niin kuin Kiinassa, mutta kyllä täkäläisessäkin ruuassa on riskinsä.

Olin lounaalla, missä pöytä notkui herkkuja.

Kippasin lautaselleni aluksi punajuurisalaattia. Aijai. Punajuurihan on raakaraasteena. Raakaa punajuurta ei parane syödä. Jotkut saattavat saada siitä äkilliset vatsaoireet – syytä ei tiedetä.

Punajuurisalaatin seassa oli homejuustoa. Pitää tarkistaa, onko se kotimaista, sillä Valion Aura-juusto on tehty pastöroidusta maidosta, mikä on turvallista. Euroopassa valmistetut pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot ovat listeriavaara. Nounou niille.

Toisessa salaatissa oli porkkanaa. Entä jos se on ylivuotista? Silloin siinä voi olla jersiniaa. Pitääpä tarkistaa, onko porkkana taatusti hyvin pestyä ja raaste äsken tehtyä.

Mitäs vihreää ja sahalaitaista seassa pilkottaa? Taitaa olla nyt niin muodikasta villiyrttiä. Mistähän takapihaltaan kokki on nämä kerännyt? Ja onko varma, ettei tälle allergisoidu. Eipä ole, kun tällaista ei ole tutkittu.

No mutta iduthan ovat varmaan terveellisiä ja siemeniä on kehotettu syömään kourallinen päivässä – vai oliko se lusikallinen? Hahaa, nyt vaanivat salmonella ja e-koli. Rucolakaan ei ole turvallista, vaikka onkin tuoretta.

Lorautanpa salaatin päälle kuitenkin yrttiöljyä, että saan vähän terveellisiä rasvahappoja. Sotsotsot. Botulium-riski. Yrtit, ehkä muutaman multahippusenkin sisältävät, lilluvat öljyssä ja bakteerit hurraavat.

Mutta kalaa pitää syödä ainakin kahdesti viikossa. Tuossa on ihanaa graavattua ja kylmäsavustettua lohta. Ai niin listeria. No ehkä sitten lämminsavustettua. Botulium.

Jos kuitenkin otan kanaa. Onhan se varmasti läpikypsää? Ettei tule salmonella – tosin sitä on suomalaisessa broilerinlihassa todella vähän, jos ollenkaan.

Ruokajuomaksi kaadan ison lasillisen vettä. Nyt meni hyvin. Suomalainen vesi on maailman parasta. Nokialla oli kymmenen vuotta sitten vesikriisi, kun vesijohtoveteen pääsi vahingossa jätevettä, mutta pääsääntöisesti raanavettä voi juoda turvallisin mielin.

Vaikka vähän tiedänkin mikrobiologiasta, niin olen reipas riskinottaja ja syön ruokani hyvällä halulla.

Ruokavirastossa sain kuulla, että viiden yksinkertaisen ohjeen avulla vältyn jatkossakin ongelmilta ruokaillessani. Ne ovat seuraavat:

1. Pesen kädet hyvin.

2. Käytän puhtaita välineitä.

3. Pesen kasvikset.

4. Kypsennän lihan kunnolla.

5. Tarjoan ruuan heti ja säilytän oikein.

Näitä ohjeita noudatan ainakin kotona. Mutta nyt olen muiden armoilla. Ja mitä hirveää, lautasellani on kärpänen tai joku ihme öttimönkiäinen, itse asiassa monta. Kääk, mitä nyt teen?

Naapuri napostelee rapeat sirkat suuhunsa ja hymyilee. Hyönteiset on sallittu elintarvikekäyttöön Suomessa. Niistä saa proteiinia, ja maailma pelastuu, kun niitä syö.

Googlaan pikaisesti ”sirkat allergia”. ”Ristiallergia mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille.”

Siirrän sirkat sivuun. Minullahan on katkarapuallergia.

Lue lisää

Sydäntä särkee ajatella, miten pahasti pieleen sukupolvenvaihdos voi mennä

Kriisiaika kaipaa selkeää johtajuutta

Poisoppimisen vaikeudesta

Maalaisjärki vastaan tiede