Hellan kulmilla: Ruokahygieniasta - Kolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Kolumni

Hellan kulmilla: Ruokahygieniasta

Kaijaleena Runsten: "Väliin näkee, että matkaajat pelkäävät syömistä ehkä liikaakin."

Puhtaus on puoli ruokaa, sanotaan.

Olen viime vuosina matkannut muutamissa maissa kravun ja kauriin kääntöpiirien välillä. Lämmin ilmasto, varsinkin jos se on myös kostea, on todellinen haaste elintarviketurvallisuudelle.

Tiedostan, kuinka suuri etu meillä onkaan. Toki ruuan tuottaminen on lyhyen kasvukauden aikana haastavaa, mutta kasvinterveyden ja ruuan käsittelyn kannalta viileä ilmasto on helpotus.

Meillä ihmisillä on erilainen sietokyky. Yhdellä vatsa reagoi herkästi, kun nestetasapainon ja itselle luontaisen ruokailun rytmin ylläpito vaatii huomiota reissussa. Stressilläkin voi olla osansa.

Toistaiseksi olen selvinnyt vatsataudeitta. Olen varma, että tilasto ”kaunistuu” vielä. Se vain on todennäköisyyksien laki.

Käsien huolellista pesua ei voi korostaa liikaa. Kuukausi sitten Myanmarissa huomasin oman pahan tapani vain pesaista kädet juoksevalla vedellä. Se on tapa, johon ei saisi tyytyä kotonakaan.

Paljon puhutaan käsidesin käytöstä. Ilman puhdistusta sillä lotraaminen ei kuitenkaan auta.

Kosteita käsipyyhkeitä käytän pitkin päivää. Ne ovat käteviä, jos aikoo syödä sormin jotain: pähkinöitä, kuivia hedelmiä tai vastaavaa tai ottaa niitä välttämättömiä maitohappobakteereita.

Kun juo paljon, on myös syytä syödä suola- ja sokeritasapainon ylläpitämiseksi. Lievä lämpöhalvaus tai nestehukka on usein sysäys vatsavaivoihin.

Ruuan valitseminen on oma asiansa ja se vaatii tervettä harkintaa. Väliin näkee, että matkaajat pelkäävät syömistä ehkä liikaakin.

Itsekin jouduin Myanmarissa vaikeaan valintaan. Ripuli olisi merkinnyt, että keskeinen tieto olisi uutisiin jäänyt kahden päivän tiiviillä kenttäreissulla keräämättä.

Päädyin herkuttelemaan kylässä kasvaneilla appelsiineilla ja vihreällä teellä. Jaoin yhteisen aterian ilon ja kestin myös hyväntahtoisen vitsailun ”nirsoilustani”. Kaikille jäi hyvä mieli.

Lue lisää

Uusien tekniikoiden opettelu on keittiökokeilujen suola

Vanhat ohjeet pätevät mahdollista uutta korona-aaltoa vastaan: testaus, hygienia ja kasvomaskit

Koronavirustartuntojen jäljittämisessä alueellisia eroja – Husin alueella alle puolet pystyy nimeämään tartunnan lähteen

Muurinpohjalettujen paistaminen on kesän paras stressimittari