Kolumni

Kiitos kuluneesta kaudesta? Häh?

Eveliina Kutila
Kolumni 20.03.2017

Sisäinen vuodenaikakelloni kulkee edelleen Lapin ajassa huolimatta siitä, että olen asunut jo 16 vuotta eteläisessä Suomessa.

Tekojää suljettu 13.3. alkaen. Kiitos kuluneesta kaudesta, kertoo lappu tekojääradan vaihtoaitiossa. Olen, että mitä. Talvi on parhaimmillaan ja Espoossa suljetaan talviurheilupaikkoja.

Olen Rovaniemeltä kotoisin ja sisäinen vuodenaikakelloni kulkee edelleen Lapin ajassa huolimatta siitä, että olen asunut jo 16 vuotta eteläisessä Suomessa. Minun päässäni talvi alkaa edelleen ensilumien aikaan marraskuussa ja loppuu vappuna. Todelliset talvikuukaudet ovat nimenomaan maalis- ja huhtikuu, koska silloin nautitaan hankilajeista auringonpaisteessa.

Surkeinta on, että olen talvi-ihminen. Harmittaa, kun missaan lempivuodenaikani sen vuoksi, että herään kaivelemaan suksia varastosta lumien sulaessa. Olisihan minun pitänyt osata ennakoida talven loppuminen, sillä ensimmäiset keväthehkutukset sai lukea sosiaalisessa mediassa jo tammikuun lopulla. Mutta kun minulle toukokuu on yhtä kuin kevät.

Kymmenen pääkaupunkiseudulla vietetyn vapun jälkeen alan olla tottunut ajatukseen vappupiknikistä. Napapiirin leveyksillä ei ole puhettakaan piknikistä toukokuun ensimmäisenä päivänä. Silloin on joki vielä jäässä, lunta joka paikassa tai vähintäänkin maa niin kylmä, että ulkona syödessä palelluttaa takalistonsa.

Vanhasta muistista alan miettiä kesäkukkien hankkimista juhannusviikolla, koska ei niitä kannata sen aiemmin istuttaa ulos paleltumaan. Edes naapurin kuistille toukokuussa ilmestyvät orvokit eivät saa minua heräämään asiaan aikaisemmin. Taimitarhassa ihmettelen, että taasko myöhästyin ja valitsen jäljellä olevista kukkaparoista edes jotakin pihan kaunistamiseksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit