Kolumni

KonMarin myötä minun on helpompi hengittää

Sari Hyvärinen
Kolumni 05.12.2016

Black Friday ja sen ostokrapulainen pikkusisar Cyber Monday peittoavat älä osta mitään -päivän.

Hamsterityttäreni ympyröisi kaikki joululelukuvaston myyntiartikkelit toiveikkaana, vaikka lipasto, laatikot, pulpetti, kaapit ja hyllyt rönsyävät jo yli äyräiden. Nostelen leluja ja äärimmäisen tärkeitä vessapaperihylsyjä - anteeksi, askartelutarvikkeita unelmien lemmikkihiiren pesään – lattialta ja kasvatan kärsivällisyyttäni.

Black Friday ja sen ostokrapulainen pikkusisar Cyber Monday peittoavat älä osta mitään -päivän. Klikkailen itseäni pois alennusmyynneistä kirkuvien mainosten postituslistoilta. Olen muuttunut.

Tiedän, mitä minulla jo on: vain iloa tuottavia ja tarpeellisia tavaroita. Joillekin KonMari on kirosana, synonyymi askeettiselle minimalismille, jonka sivuoireena kaikki ylijäävä dumpataan kaatopaikalle. Minulle se tarkoittaa tietoisuutta, itsen ja elämän arviointia ja arvostusta. Myös ympäristön ja tavaran osalta niin, että tarpeeton pääsee hyödyksi.

Kodin tulisi olla hyvinvoinnin ja onnellisuuden mekka. Minun on helpompi hengittää, kun tavarakaaos ei kaadu niskaan. Eikä hyvää mieltä tarvitse hakea shoppailulla, kun se on vallitseva olotila.

Muruseni alkoi ymmärtää ajatuksiani Pikku prinssin avulla. Ne tavarat, joita hän on valinnut omakseen, ovat hänen valintansa myötä hänen vastuullaan ja hänen tulisi pitää niistä hyvää huolta, rakastaa ja arvostaa niitä. Siksi tavaraa voi olla vain rajallinen määrä, sillä jos sitä on liikaa, niistä ei millään ehdi huolehtia riittävän hyvin.

Olen optimistinen; tänään poltettaviin roskiin meni jo kaksi karkkipaperia.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT