Kolumni

Kun ammattimiehet tulevat ajallaan...

Sari Penttinen: ”Huikeimman suorituksen teki teleoperaattori.”

Jos on talonrakentajien ja remontoijien juttuihin uskominen, harva ammattimies tulee paikalle silloin kun on sovittu, jos tulee ollenkaan. Olenkin tyytyväisenä ja hieman jopa hämmästyneenä seuraillut kesän mittaan ammattimiesten liikehdintää remonttikohteellamme.

Purimme ostamamme omakotitalon lähes lattiasta kattoon heinäkuun alussa. Uutta lämmitysjärjestelmää, lattiaa, seiniä, lisäeristystä ja vaikka mitä rakentamaan pyysimme timpurin, joka oli tehnyt pientä pintaremonttia edellisessä kodissamme. Se lienee ollut ensimmäinen oikea päätös. Häntä meille suositteli muurari, joka teki edelliseen kotiimme varaavan takan. Tätä muuraria taas suositteli meille tuttava, jolle hän oli myös tehnyt takan.

Kannattanee suosia siis ammattimiehiä, joita joku muukin on suosinut. Pelkkä timpuri ei kuitenkaan riitä, tarvitaan myös sähkömiehiä ja putkimiehiä. Ne ne vasta vilkasliikkeisiä kavereita onkin. Mutta taas on ollut tuuria matkassa. Joka kerran kun on soitettu, että huomenna pitäisi kytkeä tai asentaa jotain, niin kytkennät ja asennukset on tultu myös tekemään.

Ehkä huikeimman suorituksen teki kuitenkin teleoperaattori Elisa. Laajakaistaliittymän asentaja tuli eräänä perjantaina paikalle ja totesi, että talolle tuleva maakaapeli on jostain poikki. Soitin verkon omistajalle Elisalle ja tein häiriöilmoituksen. Seuraavana maanantaina sain tekstiviestin puolilta päivin, jossa kerrottiin, että ilmoitus on käsitelty. Soitin tekniseen tukeen hieman naureskellen ja kysyin, miten ilmoitus on käsitelty. Puhelun aikana selvisi, että kaivinkone oli ollut hommissa puoli kahdeksalta aamulla ja katkennut kaapeli on jo korjattu. Hämmästyttävää.

Mutta mistä sen sitten tietää, kuka tulee silloin, kun lupaa tai ainakin niin nopeasti kuin ihan oikeasti on mahdollista? Ei mistään. Kiinnostavin kysymys lienee, miksi minun edes pitää miettiä, milloin joku ammattimies tulee tekemään sovittua hommaa. Ei pitäisikään miettiä. Kenelle on joskus käynyt niin, että hammaslääkärille mennessä hammaslääkäri ei ole paikalla, eikä hänelle ole sijaista? Entä kuka on joutunut leikkaamaan parturilla itse hiuksensa, kun hiusalan ammattilainen ei ole tullut töihin?

Ymmärrän toki, että putkimiehen tai sähkömiehen hommat ovat luonteeltaan sellaisia, että niihin on hankala soveltaa puolen tunnin tai tunnin aikoja. Mutta kai niihin jotain aikatauluja voi soveltaa? Rakennusala tuntuu olevan ainoa ala, missä toteutetaan erittäin väljästi sovittuja aikatauluja, jos ollenkaan. Ei kai aina voi olla niin hyvä suhdanne, että on varaa jättää tulematta, kun potentiaalinen asiakas pyytää esimerkiksi käymään tarjouksen tekemistä varten?

Vaikka remontin valmistumisen odottaminen kysyy sellaista hermorakennetta, jota minulla ei oikeastaan ole, onneksi ei ole tarvinnut tuskailla työmiesten takia. On vain pitänyt ihmetellä omaa lyhytjännitteisyyttä. On myös pitänyt nöyrtyä myöntämään, että raksahommat kysyvät ihan oikeasti fyysistä voimaa. Miten tuskastuttavaa on kantaa kipsilevyjä yksi kerrallaan ensin eurolavalta autotalliin ja autotallista sisälle jonkun kanssa? Ja silti tuntuu, että sormissa tuntuu inhottavalle ja kantoasento on kaikkea muuta kuin ergonominen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Paikkariippumaton työ antaa mahdollisuuden valita maaseudun 

Hillitty elämä maalla on pian muotia

Kestävän kehitykset tavoitteet eivät täyty ilman yksityistä rahaa