Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kolumni

Kyllä on jääkiekkoilijoilla otsaa!

Sari Penttinen: ”Joustokaukaloita tarvitsevat toisiaan vahingoittavat ammattijääkiekkoilijat.”

Jakke-jääkiekkoilija runttaa Herkko-hokkarihirmun kiekkokaukalon laitaan sillä seurauksella, että Herkon päähän käy kipeästi. Joku voisi ajatella, että syypää Herkon pääkipuun on Jakke, mutta jääkiekkopiireissä syy-seuraussuhteet eivät menekään näin.

Syypää Herkon pääkipuun onkin jääkiekkokaukalon laita, joka ei jousta. Nyt pitää saada joustavat laidat kaukaloihin, yhteiskunnan tuella, vaatii SM-liigan toimitusjohtaja.

Onpa miehellä otsaa vetää yhteen liigakiekkoilun toimintaedellytykset ja kuntien vastuu urheilupaikkojen kunnosta. Ihan oikeasti, eihän Jukka-Pekka Vuorinen voinut olla tosissaan? Että kuntien pitäisi kustantaa niukoista resursseistaan joustokaukalot, joita tarvitsevat toisiaan vahingoittavat ammattijääkiekkoilijat, joiden toilailun katselusta joku haluaa vieläpä maksaa?

Minun nähdäkseni SM-liigassa on kyse liiketoiminnasta ja ammattijääkiekkoilija on jonkun seuran työntekijä. Eikö työnantajan, eli tässä tapauksessa SM-liigan ja SM-liigaseuran, itsestäänselvä tehtävä ole huolehtia pelaajien työolosuhteet kuntoon?

Olen joskus vuosia sitten seurannut jopa kohtuullisen aktiivisesti jääkiekkoa. En tiedä, onko ikä tuonut viisautta vai missä on vika, mutta lajin seuraaminen ei oikein enää jaksa kiinnostaa. Jääkiekko on suorastaan aivan naurettavan yliarvostettu laji ja aivan liian keskeisessä roolissa, kun puhutaan urheilusta.

Tämän kauden paras jääkiekkouutinen on ollut Aller Median Pauli Aalto-Setälän ilmoitus lopettaa HIFK:n sponsorointi jääkiekkoon liittyvien lieveilmiöiden vuoksi. Mahtavaa, että jollain oli kanttia ottaa kantaa ja kunnolla.

Toivottavasti esimerkki innoittaa muitakin niin jääkiekon parissa kuin sitä sivussa seuraavia avaamaan silmänsä lajin ja etenkin SM-liigan suhteen.

Jääkiekkoliiton nettisivuilla juniorijääkiekon edistämisosiossa kerrotaan kauniisti, miten yhteiskunta tukee lasten ja nuorten liikuntaa monin eri tavoin. Saako yhteiskunta vastinetta tukimarkoilleen, muistetaan myös kysyä ja kannustetaan seuroja pohtimaan niiden yhteiskunnallisia vastuita.

Jääkiekkoliitto saattaa tehdä juniorikiekkoilun parissa paljonkin tapakasvatuksen eteen, mutta miksi lajin näyteikkunassa väkivallan on annettu korvata äly ja vauhti?

Huippu-urheilun tukeminen yhteiskunnan varoista on turhaa. Kannattaako kiusata itseään ajattelemalla, mitä kaikkea oltaisiinkaan voitu kehittää, jos nekin rahat olisi käytetty tieteeseen tai innovaatioihin? Liikunnan harrastamiseen sijoittaminen on kansantaloudellisesti erittäin kannattavaa toimintaa. Sijoittamisessa olisi osattava käyttää älyä ja tehdä se tasapuolisesti eri lajien kesken.

Jos olen ymmärtänyt oikein, eri lajit ja urheiluseurat eivät suinkaan ole lähellekään tasa-arvoisia keskenään. Ja mikä pahinta, harrastajamääriltään poikavaltaiset lajit taitavat olla yliedustettuina tuen saajien joukossa.

Miten monta täysin yksityisellä rahoituksella rakennettua jäähallia Suomessa mahtaa olla? Vertailun vuoksi lienee paikallaan pohtia, montako yhteiskunnan varoin rakennettua ratsastusmaneesia meillä esimerkiksi on.

Lue lisää

JYP:in kannattajat matkustivat Kuopijjoon museojunalla – lättähattumatka on haluttu kokemus

Lätkähullu Pirjo kiertää suosikkijoukkueen perässä ympäri Suomea – matkamittariin tuhansia kilometrejä kuukaudessa

Puurtajat pitkän kauden

viikon ilmiö Laumasieluista urheilukansaa