Kolumni

Lepän hikinen kesä

Niklas Holmberg
Kolumni 15.07.2017

Niklas Holmberg: "Lopettavan tilan hinnaksi tuli vaivaiset 60 senttiä."

Politiikan kesäloma alkaa perinteisesti Porin Suomi-Areenasta.

Tarjolla oli perinteiseen tapaan kepeää julkisuutta ja lobbareiden kustantamaa ohjelmaa. Kulisseissa nuoltiin persujen leikkaushaavoja ja puntaroitiin ensi vuoden presidentinvaalien asetelmia. Sauli Niinistö on ylivoimainen, mutta kuka muu pääsee toiselle kierrokselle? Simonkadulla arvaillaan, että yllättäjä voi tällä kertaa olla Porin oma tyttö Laura Huhtasaari (ps.)

Maatalousministeri Jari Lepällä (kesk.) loppukesästä tulee hikinen. Ministerikausi alkoi rehvakkailla lupauksilla tuottajan aseman parantamisesta. Kaupan valta pannaan viimeinkin kuriin.

Koko kevään Leppä hoki toimenpiteiden riippuvan Ilkka Mäkelän selvityksen tuloksista. Nyt selitys kuuluu, ettei kaupan asemaan puuttuminen edes kuulunut Mäkelän toimeksiantoon.

25 000 euron hintaisen raportin tärkein anti oli, että lähivuosina 40 000 maatilaa lopettaa. Se, jos mikä on todellista halpuutusta. Yhden lopettavan tilan hinnaksi tuli vaivaiset 60 senttiä.

Viime viikolla Leppä vielä ilmoitti, että brexit vie Suomen maataloudelta 100 miljoonaa euroa. Helposti lähti viidennes tuottajan entisestään olemattomasta tilipussista. Miksi Leppä antaa periksi ennen kuin neuvottelut ovat edes alkaneet? Yhtä hyvin voisi ajatella, että brexitin myötä maatalouspolitiikan asema EU:ssa vahvistuu, kun tukien pahin vastustaja lähtee pois.

Helppoa ei ole ministerinsaappaisiin juuri astuneella Annika Saarikollakaan (kesk.). Sote on levällään ja vaalit lähestyvät. Helppoa ei ole myöskään tuottajia närästävän lomitusuudistuksen läpivienti. Säästökeinoista tilakohtainen lomaoikeus on se kaikkein inhotuin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit