Kolumni

Missä piileksit, suomalainen ruoka?

Kaijaleena Runsten: ”Miten vieraspaikkakuntalainen löytää suomalaiseen ruokakulttuuriin ja lähiruokaan luottavat ravintolat?”

Venäläismatkailijat ovat löytäneet parina viime vuonna Suomen toden teolla. Mutta löytävätkö he ja muut turistit mistään suomalaista ruokaa?

Viime kesänä kollega haastatteli Lappeenrannassa vierailevia venäläisiä. Heidän suurin toiveensa oli suomalaista ruokaa tarjoava ravintola, sillä pitsaa, kebabia ja kiinalaista oli heidän mukaansa kyllä tarjolla, mutta suomalaista ei.

Lappeenrannassa on kyllä muutamakin suomalainen ravintola, mutta ilmeisimmin niitä ei löydetä.

Saman huomaa myös kotimainen kulkija. Valtatien varrelta tapaa ABC:n kahvioita, taajamista pikapurilaisketjuja ja tietenkin ne pari keskioluthuuruista kantapaikkaa.

Hotelliketjujen ravintolat toki löytyvät, mutta ne tarjoavat ”jokaiselle jotakin” ja luottavat kaiken lisäksi raaka-aineissa edelleen enimmäkseen eineksiin.

Ongelma on siis se, miten vieraspaikkakuntalainen ne suomalaiseen ruokakulttuuriin ja lähiruokaan luottavat ravintolat löytää.

Kun selasin verkosta ravintoloiden hakupalveluja, vastaan tulee ”gourmeta”, kansainvälistä, italialaista ja monta muuta etnistä. Vain harva uskaltaa rehellisesti liputtaa linjakseen suomalaisen tai lähiruuan.

Suurin hakupalvelu eat.fi listaa kyllä kaikkien maakuntakaupunkien kaikennäköiset anniskeluliikkeet, mutta suuresta osasta ei ole mitään kuvausta tai luokitusta siitä, millaista ruokaa on tarjolla.

Sama pätee jopa hiihtokeskuksien kotisivuilla, vaikka siellä jos missä luulisi paikallisten herkkujen olevan selvästi merkittynä.

Vain kaksi keskusta on paneutunut asiaan. Levillä on ruoka- ja viihdepalveluiden alla Lapin spesiaalit eli lähiruokaa tarjoavat ravitsemusyritykset. Rukalla on linkki paikallisiin herkkuihin, mutta sekään ei toimi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kysely: Huoli ilmastonmuutoksesta ei vaikuta suomalaisten lomamatkoihin

Venäläiset matkailijat kaikkoavat – yöpymiset tippuivat rajuimmin

Mikko Kärnä: Lapista on saatava tutkitusti hiilineutraali matkailukohde