LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kolumni

Onko kristillinen puolue turha?

Mikael Pentikäinen: "Räsäsen aikana moni on toivonut, että KD häviäisi politiikasta."

Kristillisdemokraatit (KD) saivat viime viikonloppuna uuden puheenjohtajan, kun Sari Essayah, 48, valittiin Päivi Räsäsen, 55, seuraajaksi.

Essayah on kokenut poliitikko: kansanedustaja, entinen EU-parlamentin jäsen ja presidenttiehdokas. Suuri yleisö muistaa hänet kävelyn maailmanmestarina.

Essayah asuu Ylä-Savossa Lapinlahdella, joten myös maaseutu on tuttu.

Maltillinen Essayah ilmoitti suuntaavansa puolueensa enemmän yleispuolueeksi.

Ihanne on liittokansleri Angela Merkelin Saksan kristillisdemokraattinen puolue CDU, jonka kanssa Essayah istui keskustaoikeiston EPP-ryhmässä EU-parlamentissa.

Räsäsen aikana KD näyttäytyi vahvasti arvopuolueena, koska Räsänen haki uskon asioilla puolueelle profiilia.

Essayah mielii KD:lle uutta ilmettä, mutta monelle puolueaktiiville homoliittojen ja abortin vastustaminen on yhä politiikan ykkösasia.

Jos Essayah onnistuu tekemään KD:stä yleispuolueen, se tulee entistä lähemmäksi Suomen muita porvaripuolueita.

Lähimpänä kristillisdemokraatteja on linjallisesti perussuomalaisten Timo Soini, vaikka EU:ssa hänen ryhmänsä huitelee omia teitään.

Yleispuolue KD tulisi myös toisen CDU:n sisarpuolueen kokoomuksen kylkeen.

Se olisi lähellä myös keskustaa ja Rkp:tä, jotka vaikuttavat EU:n liberaaliryhmässä. Jotkut keskustassa haluaisivat liberaalien sijaan EPP:hen.

Yleispuolue KD olisi siis viides keskustaoikeistolainen puolue maassa, jossa puolueiden sisäiset näkemyserot ovat usein suuremmat kuin niiden väliset.

Tarvitaanko KD:tä? Siitä voi olla montaa mieltä.

Voi ajatella, että KD hajottaa keskustaoikeistoa ja vahvistaa siten vasemmistoa. Tällä hetkellä vasemmisto on tosin niin heikko, ettei tällä ole väliä.

Voi arvioida, että KD vähentää kristillisiä arvoja puolustavien määrää muissa puolueissa. Jos he toimisivat keskustan, kokoomuksen, perussuomalaisten ja Rkp:n riveissä, niissä olisi nykyistä vahvempi kristillinen ryhmä, mikä näkyisi niiden politiikassa.

Tätä nykyä keskusta, kokoomus ja Rkp ovat enemmän tai vähemmän arvoliberaaleja.

Voi myös nähdä, että kristillistä ääriajattelua kokoava KD vie konservatiiveja muista puolueista, mikä lisää niiden vetovoimaa maallistuneiden mielessä. Tämä taas vahvistaa keskustaoikeistoa.

Viime vuosina KD:n politiikasta on kärsinyt eniten evankelisluterilainen kirkko.

Kun liberaali Suomi on ärsyyntynyt Päivi Räsäsen puheista, se on eronnut kirkosta. Siinä ei ole tolkun hiventä, sillä kirkko ei ole koskaan pitänyt kristillisestä puolueesta.

Kun puolue syntyi 1950-luvulla, kirkon johto oli sitä vastaan, koska koki, ettei kirkon jäsenillä voi olla yhtä näkemystä politiikassa. Arkkipiispa Martti Simojoki piti kristillistä puoluetta mahdottomana.

Kirkossa ei myöskään haluta sotkea uskoa ja politiikkaa.

Sittemmin suhde ehti normalisoitua, mutta Räsäsen aikana moni on toivonut, että KD häviäisi politiikasta.

Toive KD:n häviämisestä taitaa olla kuitenkin turha.

Puolueelle voi avautua uusi mahdollisuus ainoana suomenkielisenä keskustaoikeiston oppositiopuolueena.

Arkipyhiä ehkä siirtelevä, pyhätöihin patisteleva ja maailman köyhimmiltä kehitysapua leikkaava hallitus kantaa kultatarjottimella KD:n käsiin oppositiopolitiikan aineksia.

@jmpentikainen

Lue lisää

Kristillisdemokraatit haluaa säilyttää hoidon ja hoivan lähipalveluina

"Kovasydämisyys" homoja kohtaan karkottaa potentiaalisia kannattajia, paljastaa kristillisdemokraattien teettämä tutkimus

Diili, josta on vaikea kieltäytyä

Perussuomalaisille ehdokasjytky – Ehdokkaita yli kaksituhatta edellisvaaleja enemmän