Kolumni

Onnekas insinööri

Jukka Koivula: ”Keskustan suosion takana on enimmäkseen hallituksen luokaton toiminta.”

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on pystyvä oppositiojohtaja, mutta myös onnekas mies. Sipilän nousu politiikan parrasvaloihin on sattunut hänen itsensä kannalta harvinaislaatuisen otolliseen saumaan.

Vallan kammareiden ulkopuolelta ponnistava, it-alalla miljoonaomaisuuden luonut insinööri onnistuu herättämään luottamusta aikana, jolloin mielikuva elämäntapapoliitikosta herättää keskivertokansalaisessa lähinnä vilunväristyksiä.

Puolueiden broilerihautomot ovat pitkään tuutanneet ulos poliitikkoja, joiden ulkonäkö ja habitus ovat puolueesta riippumatta samat.

Perinteisessä kolmen suuren asetelmassa poliittista jargonia suoltavien pukumiesten ja jakkupukunaisten puoluekanta paistaa läpi lähinnä siinä, kuka jaksaa korostaa aluepolitiikkaa ja ken ammattiyhdistysasioita, kolmannen puhuessa vastuullisesta markkinataloudesta.

Politiikkavastainen ilmapiiri on nousussa. Perussuomalaiset Timo Soinin johdolla ulosmittasivat eduskuntavaaleissa 2011 kansalaisten pettymyksen vakiintuneeseen poliittiseen järjestelmään.

Oppositiossa populistinen Soini on kuitenkin jäänyt yhä pahemmin keskustan Sipilän varjoon.

Sipilän onni on ollut vaikuttaa oppositiossa ylileveän hallituspohjan aikana. Kun Kataisen hallituksessa ovat puolueet laidasta laitaan, alkaa niiden oma linja hämärtyä. Politiikasta tulee muodotonta ja ideologiatonta hallintomössöä, josta ei saa otetta.

Oppositiossa ei pääse vaikuttamaan, mutta hallituksen edesottamuksia sentään pääsee haukkumaan estoitta.

Sipilä ja Soini ovat hyödyntäneet politiikkavastaista ilmapiiriä, mutta eri tavoin.

Jälleen uusi onnenpotku keskustan insinöörille näyttäisikin olevan oppositiossa oleminen perussuomalaisten kanssa. Soinin vitsit on kuultu eikä perussuomalainen politiikka ole kyennyt sisällöllisesti kasvamaan lähellekään niitä mittasuhteita, joita jytkyvaaleissa saavutettu kannatus edellyttäisi.

Kun kansa haluaa protestoida, herättää Sipilän rauhallinen tyyli luottamusta.

Surullisenkuuluisa sote-seikkailu on sekin keskustan onni ja hallituksen epäonni. Koko hanke on kaatumassa omaan mahdottomuuteensa. Jopa osa hallituspuolueiden edustajista protestoi avoimesti.

Mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, saisi keskusta todennäköisesti suurvoiton ja Sipilästä tulisi uusi pääministeri.

Keskusta on onnistunut tarjoamaan hallitusta huomattavasti selkeämmän ja toteutuskelpoisemman vaihtoehdon sote- ja kuntauudistuksen pohjaksi. On kuitenkin syytä muistaa, että keskustan suosion takana on enimmäkseen hallituksen luokaton toiminta.

Sipilä tai keskusta eivät ole tehneet oppositiossa mitään maata mullistavaa.

Kun joku korotetaan messiaaksi, aletaan yleensä myös odottaa messiaanisia tekoja. Kansansuosio voi sulaa hetkessä pois. Sipilän kannattaa muistaa tämä ja varoa lupaamasta liikoja.

Onko insinöörismies aivan varma siitä, että keskustalaiset poliittiset virkanimitykset loppuvat seinään puoluejohtajan mahtikäskyllä?

Jos hallituspohja muuttuu radikaalisti, tarkoittaa se sitä, että monet odottavat paljon. Suomen suunnan olisi aidosti muututtava.

Lue lisää

Perussuomalaisten kuuma kesä

Timo Soini ennusti Halla-ahon lähdön jo huhtikuussa – "Pahinta myrkkyä on se, jos puolueen puheenjohtaja ei halua pääministeriksi"

Maakunnat tarvitsevat yhä puolustajansa

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä