LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kolumni

Pehmeää betonia ja laihaa multaa

Heikki Tuuri: Tuollaisessa maassa ei pidä heinän kasvaakaan.

Nykyisin kaikissa tuotteissa pitää olla tuoteseloste, jossa kerrotaan mitä tuote sisältää. Vaikka periaatteessa tuoteselosteeseen pitäisi luottaa, ei lopputulos aina vastaa ilmoitettua.

Rakennusalalla on ilmennyt ongelmia betonin kestävyyden kanssa, vaikka betonin toimittajan edustajan mukaan toimitettu betoni on ollut standardien mukaista ja täyttää viranomaisten vaatimukset.

Tutkimusten mukaan betoni ei ole aina kuitenkaan sitä, mitä on tilattu. Ainakaan siitä tehty valu ei täytä vaatimuksia. Syytä siihen, miksi valettu betoni ei täytä lujuusvaatimuksia, ei ole löydetty.

Joka tapauksessa Turussa on jouduttu purkamaan rakenteilla oleva sairaala ja Kemijärvellä melkein valmis silta. Mittauksissa ilmeni, että kantavat rakenteet jäivät jopa 60–70 prosenttia suunnitellusta lujuudesta.

Samanlaisia ongelmia on löytynyt joistakin tuulimyllyjen perustuksista ja maantiesilloista. Liikenneviraston tutkimista 18 maantiesillasta kuudessa havaittiin betonin lujuuspuutteita. Virasto aikoo tutkia lisää vuosian 2011–2016 rakennettuja siltoja. Tutkittavaa riittää, sillä näiden vuosien aikana betonia sisältäviä siltoja on rakennettu 640 kappaletta.

On hyvä, että asiaa selvitetään. Miksi vaatimukset täyttävästä betonista ei synnyt vaatimuksia täyttävää lopputuotetta? Missä vaiheessa muutos on tapahtunut?

Betoni ei ole ainoa tuote, jossa tapahtuu yllättäviä muutoksia.

Pari vuotta sitten meillä uusittiin puutarha. Koska tavoitteena oli saada aikaan viimeisen päälle hieno nurmikko, tilattiin kompostoitua nurmikkoon tarkoitettua multaa. Olihan se kalliimpaa kuin pellon pinta, mutta rikkaruohotonta. Lisäksi siinä piti tuoteselosteen mukaan olla kaikki tarvittavat ravinteet.

Lopputulos ei kuitenkaan vastannut odotuksia. Nurmikko ei lähtenyt kasvuun, vaikka kaikki tehtiin viimeisen päälle ohjeiden mukaan.

Otimme yhteyttä mullan myyneeseen yritykseen. Meille sanottiin, että pitää olla kärsivällinen ja odottaa mikrobitoiminnan käynnistymistä. Vähän ihmetytti, että mikä mikrobitoiminta. Eikös kompostoitu multa ole valmista tavaraa?

Ei lähtenyt mikrobitoiminta käyntiin ja vähäinen kasvusto kellersi vielä toisenakin kesänä. Uusi yhteydenotto multakauppiaaseen. Sieltä annettiin ymmärtää, että emme osaa kasvattaa ja hoitaa nurmikkoa. Sitä pitäisi kuulemma lannoittaakin. Ei auttanut.

Uuden yhteydenoton jälkeen nurmikostamme otettiin maanäyte. Tutkimuksissa paljastui, ettei maassa ollut juuri mitään ravinteita. Esittelin analyysituloksia oikealle asiantuntijalle. Hänen mielestään tuollaisessa maassa ei pidä heinän kasvaakaan.

Multakauppias ei kiistänyt ravinneanalyysin tuloksia, mutta oli sitä mieltä, että myös alkuperäinen tuoteseloste piti paikkansa. Mihin ravinteet olivat kompostimullasta kadonneet? Siihen ei kauppiaskaan osannut vastata. Kauppiaan mukaan toimitettu tavara oli joka tapauksessa tuoteselosteen mukaista.

Pehmeä betoni ja laiha multa ovat eritasoisia ongelmia. Toisessa on kysymys tuvallisuudesta ja miljoonista, toisessa lähinnä mielipahasta. Yhteistä niille on, ettei lopputulos vasta odotuksia ja syyllisten sijaan pitäisi hakea syitä. Tuoteselosteesta niitä ei taida löytyä.

Lue lisää

Biokaasulaitos käynnistyi parahiksi ennen rakennuskustannusten ja sähkön hinnan nousua

Yritykset kehittävät ruo'osta kasvualustoja – "Parhaassa tapauksessa saadaan raaka-aine, jonka ominaisuudet ovat lähellä turvetta"

EU:n elpymisrahaa oikeaan kohteeseen

Kaikkia vesiensuojelukeinoja tarvitaan