Kolumni

Politiikan kieli kaipaa tulkkia

Jukka Pasonen: ”Tosiasiassa Sipilän päässä soi korvamatona Elastisen biisi: Elämä on liian siistii. Otan iisii...”

Mitä jos poliittista kieltä vastaan olisi kaksoisrokote? Ensimmäinen tehoaine tuhoaisi äänestäjien miellyttämiseen tarkoitetun itsesensuurin ja toinen estäisi diplomaattisen mongerruksen.

Pääministeri Stubb näytti saaneen tätä rokotetta jo lokakuun lopulla. Hänhän twiittasi suorasanaisesti pohjoismaisesta yhteistyöstä: ”It feels good. It feels right.” (Suomeksi: ”Se tuntuu hyvältä. Se tuntuu oikealta.”)

Todellisuudessa hänen oli tarkoitus liputtaa hienotunteisesti pohjoisen yhteyden puolesta kuten marraskuussa 2011: ”Vittu mitä paskaa, ei vois vähemmän kiinnostaa!” (Anteeksipyyntö, kun hän joutui ministerikiireidensä vuoksi lähtemään eräästä Pohjoismaiden neuvoston kokouksesta.)

Paavo Lipponenkin tuntui saaneen kyseistä rokotetta. Hänhän totesi usein hauskasti: ”MRR, en kommentoi, MRRRR!” Moni tulkitsi tuolloin sanoman väärin. Hänhän vain tarkoitti: ”MRR, en kommentoi, MRRRR!”

Nykyinen demarijohtaja, Antti Rinne, näyttää laistaneen rokotuksen. Taannoin hän – äijäfeministiksi pukeutuneena – lausui empaattisesti demarinaisten liittokokouksessa: ”Lokakuun lopussa naisten palkanmaksu tuli täyteen tältä vuodelta, mutta työt jatkuvat. Tämä siksi, että naisten euro on edelleen vähän yli 80 senttiä.”

Oikeasti hänen aivoissaan lymyili pikku haave: ”Voi kun mä olisin Joonas Nordmanin esittämä liitto-orava. Saisi sanoa ihan mitä vaan. Mää kun olen vähän tämmönen... Ei tarvitsisi Anttina hyppiä karkaavien demariäänien perään.”

Päivi Räsäsen rokotuksista ei ota tolkkua. Aina kun hän avaa suunsa, väkeä lähtee kirkosta.

Ihan selittämätöntä. Tässä katkelma Räsäsen puheesta taannoisesta eduskunnan täysistunnossa: ”Myös palveluverkkouudistuksessa lähtökohtana on palveluiden saatavuuden turvaaminen ja nimenomaan se poliisin kenttätoiminta, eli halutaan turvata poliisin toimipisteet ja poliisiasemat kaikkialla Suomessa, myös siellä harvaan asutuilla alueilla.”

Heti erosi kirkosta 973 ihmistä, vaikka Räsänen vain yritti selittää, että poliisivoimien vähennys oikeasti parantaa kansalaisten turvallisuutta. Harmi, että hän onnistui sulkemaan vain vaivaisen Vihdin poliisiaseman.

Sauli Niinistökin tarvitsee isoa piikkiä. Hänhän vieraili taannoin Sotšissa Vladimir Putinin luona keskustelemassa Ukrainan tilanteesta. Tosin Putin ilmoitti keskustelevansa vain Suomen ja Venäjän hyvistä suhteista. Ne muutamat EU-johtajat, jotka huomasivat Niinistön vierailun, näkivät asian aika samoin kuin Putin.

Niinistön seikkaperäinen lausunto tapaamisesta kuului: ”Puhuimme paljon Ukrainan kriisistä. Aselevon tulisi olla seuraava askel Ukrainassa.”

Oikeasti Niinistö tunsi näin: ”Aijai kun nyt suometutaan niin että ritisee. Taisi Vladimir tehdä musta vain pikku halkaisukiilan natisevan EU:n rakoon.”

Juha Sipilällä on ilmeisesti pysyvä rokotesuoja puheiden pahoja tulkintoja vastaan. Lausui hän sitten jotain kansalaispalkasta (”Keskustan mielestä perustulon käyttöönottoa pitää selvittää vakavasti.”) tai verotuksesta (”Bruttoveroasteemme on myös ennätyksellisen korkea, merkittäviä ratkaisuja ei siis voi hakea kokonaisveroastetta kiristämällä.”) niin aina sataa ääniä.

Tosiasiassa Sipilän päässä soi korvamatona Elastisen biisi: ”Elämä on liian siistii. Otan iisii...”

Rokottamattoman Timo Soinin lausunto: ”Olen sillä kannalla, että sinne (Syyrian rajoille) autetaan ihmisiä (taisteluja paenneita), mutta en sillä että kymmeniä tuhansia otettaisiin Suomeen ja sitten maksaisimme sen.”

Rokotettuna ilmoille pääsisi joku uusi soinismi, kuten ”Mamu, tunne rajasi!”

Onneksi nykyinen pääministeri ei edeltäjänsä tavoin kehu sekundaakin fantastiseksi, vaan tekee kaiken ”hyvässä hengessä”. Siinä tilassa viime kesänä käytiin minihallitusneuvottelut, saateltiin hallituksesta ulos niin vasemmisto kuin vihreätkin, juteltiin Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin kanssa heinäkuussa ja Timo Soinin kanssa aina.

Niinpä. Mustien tekojen pesu valkoiseksi puhumalla ei ole vain Susanna Huovisen, vaan meidän kaikkien oikeus.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuuntele kolumni Simo Rallin kertomana: Kauraa, kauraa, peruskauraa, hamppua, humalaa, kannabista ja taas kauraa...

Pekan pyssystä: Mitä voi tehdä käytetyllä ministerillä?

Sateenkaari valaisee juhannuksen