Kolumni

Sokeriholistin tunnustukset

Tuulikki Viilo
Kolumni 07.10.2017

Tuulikki Viilo: Kokaiini kuulostaa melkein terveystuotteelta sokerin rinnalla.

Olen ollut aina sokerihiiri. Niin on isäkin, ja kuulemma myös isoisä oli ennen kuin sydän petti. Emme ehtineet tavata, mutta hän olisi varmasti syönyt kanssani monta berliininmunkkia.

Hammaslääkärin tuolissa saan vuotuisen ripitykseni: kymmenen ave mariaa ja lankaus aamuin illoin.

Lapsena päiväni sisältöön kuului oleellisesti karkin tavoittelu. Rahan arvon määrittelin laskeskelemalla, kuinka paljon karkkia sillä saisi. Lähimmäksi nirvanaa pääsin hakemalla kioskilta irttareita ja nappaamalla postilaatikosta kyytipojaksi uusimman Aku Ankan.

Kyllä elämä koettelikin: jouluna paketista paljastuivat lähes syömäkelvottomat Budapest-konvehdit. Mummi sentään osti aina Geishaa ja hammasrautoihin takertuvaa Dumlea.

Viiliin kaadoimme veljeni kanssa rouskuvan läjän sokeria. Jos ei muuta makeaa kaapeista löytynyt, levitin kaakaojauhetta näkkileivälle ja söin sitä.

Ei sokeri silloin huolettanut. Terveysasiantuntijatkin keskittyivät kauhistelemaan rasvaa.

Toisin on nyt. Kokaiini kuulostaa melkein terveystuotteelta sokerin rinnalla.

Sokeriholismi iskee usein stressin kanssa samaan aikaan. Korkkaan suklaalevyn heti, kun pääsen kotiin. Kireät lihakset rentoutuvat. Kittaan huomaamatta koko levyn. Se tuo äkillisen hyvänolontunteen, euforisen pöllyn. Verensokerin nousupiikki kuitenkin taittuu kohti vääjäämätöntä alamäkeä. Mitään ei löydy, ei edes piilopatukoita. Jääkaapissa on vielä liisterin tiukaksi kuivunutta suklaakastiketta, jota lusikoin silmät kiiluen suuhuni.

Joka kolmas kärsii sokeririippuvuudesta, väittää ruotsalainen sokeriin erikoistunut riippuvuusterapeutti Bitten Jonsson. Korkkien sijaan työpaikoillakin availlaan nykyään käärepapereita. Myös Maaseudun Tulevaisuuden toimituksen yhteisöllisyydestä elimellisen osan muodostaa pullakulttuuri.

Sokeriholistikin voi parantua: elämä on makeinta huumetta! Minulla on ollut sama suklaalevy käsilaukussani kohta kolme päivää.

Uskokoon ken tahtoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit