Kolumni

Onko HKScanin edessä lahtipenkki – ja kaiken takana nainen?

Eija Mansikkamäki
MT Plus Kolumni 06.12.2018

Läänityksistä päätellen nauta­puolue on HK­Scanissa selvästi oppositiossa.

Lihataloissa on yleensä kiirettä joulun alla, mutta HKScanin toimitusjohtaja Jari ­Latvaselle ilmaantui yllättäen aikaa hoitaa perheen joulusiivous. Yhtäkkiä hän onkin se, joka imuroi ja odottaa vaimoa töistä.

Monille yhtiön toimintaa seuranneille oli kaikkea muuta kuin yllätys, että 12 vuosi­neljännestä peräkkäin tappiota tehneen pörssiyhtiön toimitus­johtaja pantiin kiertoon. Samaan syssyyn vaihtoon lähti hallituksen puheen­johtaja, broilerintuottaja Mikko Nikula.

Miksi?

Virallisesti tietenkin tappio­kierteen katkaisemiseksi. Jos toimari nauttii 54 166 euron kuukausipalkkaa, pitäisi saada jotakin aikaiseksikin.

On muitakin syitä ja selityksiä. Yksi löytyy hampaan­kolosta: lihatalon osuuskuntapäättäjistä moni olisi halunnut nyt Latvasen tilalle nimitetyn Tero Hemmilän toimitus­johtajaksi jo vuonna 2016. Pystyykö Hemmilä kääntämään yhtiön suunnan, jää nähtäväksi. Paineet ovat valtavat niin tuottajaomistajien kuin pörssinkin puolelta.

Hallitus voi kuitenkin katsoa peiliin ja kysyä: onko nykyinen tapa palkata ja potkia toimitusjohtaja pois muutaman vuoden välein – ja hukata samalla monta miljoonaa euroa ja todella monta makkara­pakettia – hyvä ja oikea?

Yhtiö on ottanut kallista hybridilainaa ja laatinut säästöohjelman. Latvasen ja Nikulan tilalle nimitetyn Reijo Kiskolan mukaan lyhyen ajan tehostamisohjelma ei kuitenkaan riitä.

On tehtävä strategisia valintoja. Joten: mitä myydään vai myydäänkö kaikki?

Helppona ratkaisuna mainitaan Viron Rakveren-tehtaan myynti, vaikka Atrialle, joka on jo Virossa. Pienen markkina­maan kilpailuväki saattaisi hyvinkin katsoa läpi sormien alan keskittymistä. Lisäksi kesken on yhtiön ja entisten Viron-johtajien välienselvittely.

Lahtipenkille sovitellaan myös ylikapasiteetista kärsivää sianlihaa, mutta se ei taipune. Isännän ääntä HKScanissa käyttää suurin omistaja LSO Osuuskunta, jonka viisi­henkistä hallitusta johtaa naudanlihantuottaja Matti Murto.

Varapuheenjohtajana toimii broilerintuottaja Ilkka Uusitalo ja muina jäseninä on kaksi sianlihantuottajaa ja yksi broilerin- ja sianlihantuottaja.

LSO:n hallintoneuvostoa johtaa sianlihantuottaja Jari Mäkilä, joka istuu myös ­HKScanin hallituksessa niin ikään sianlihamies Marko Onnelan kanssa.

Näistä läänityksistä päätellen nautapuolue on ­HKScanissa selvästi oppositiossa, joten nautapuolen myynnistä kuiskutellaankin – Atrialle. Puheissa on ollut mukana myös ruotsalainen Lantmännen, HKScanin omistaja.

Broilerintuotantoa ei kannata hyvien kulutusnäkymien vuoksi hukata, vaikka Rauman tökkivä teurastamo riivaakin sekä yhtiön mainetta että taloutta. Uuden tehtaan eri toimittajilta ostetut laitteistot eivät pelaa yhteen, mutta vika ei ole Latvasen. Vastuuta ei tosin tunnu ottavan kukaan muukaan.

HKScanin ongelmaksi ylipäätään on mainittu koko ketjun omistus alkutuotannosta kauppaan, kun kilpailija Atria tekee asioita kevyemmin.

Onko HKScanissa vilkkaassa johtajatuuletuksessa lopulta kuitenkin kysymys tuotanto­suuntien taistosta, hinnalla millä hyvänsä?

MT:n tietojen mukaan konsultti selvitti toimitusjohtajan ja hallituksen välistä yhteistyötä vain viikkoja ennen Latvasen potkuja. Tuloksen kerrotaan olleen kiitettävä.

”Toimitusjohtajan lähtö on yhtiön hallituksen, ei omistajan asia”, Murto sanoi potkujen jälkeen (MT 30.11.).

HKScanin seitsenhenkisessä hallituksessa istuu Kiskolan, Mäkilän ja Onnelan lisäksi yksi Ruotsin ja kaksi Suomen kansalaista. Tuomas Salusjärvi on johtaja Valiolla, mutta ehkä kiinnostavin kaikista on vuoteen 2017 Uponorin talousjohtajana toiminut kauppatieteiden maisteri Riitta Palomäki.

”Siinä on täti, joka ei kauaa selittelyjä kuuntele”, eräs syväkurkku luonnehtii MT:lle.

Uponorin-aikana Vuoden talousjohtajaksi 2015 valittu Palomäki kertoi tuolloin vahtivansa erityisesti myyntiä ja kassavirtaa.

Alaa seuraavien mielestä HKScanin tuleekin juuri nyt pitää kiinni kassavirrastaan, jotta laskutus ja maksaminen pyörivät. Käy huonosti, jos tuottajien pitkämielisyys päättyy ja kovin moni päättää lähteä ja vaatia mennessään pois LSO-osuuspääomaansa.

Palomäki vaikutti myös kriisiyhtiö Componentan hallituksessa vuodet 2012–2017. Sattumaa tai ei, Componenta parani pilkkomalla ja on nyt plussalla.

Ja sattumaa tai ei, mutta kun Palomäki tuli HKScanin hallitukseen vuonna 2017, talousjohtaja Tuomo Valkonen jätti talon samana vuonna.

Syväkurkkujen mukaan Palomäen on voinut vaatia HKScaniin joku talon sisällä selityksiin kyllästynyt tai vaikkapa rahoittaja.

Sattumaa tai ei, Palomäki on myös OP Osuuskunnan hallintoneuvoston jäsen.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT