Kolumni

Ydinvoimaa sarjatuotantona

Juha Kaihlanen: Ydinvoimaprojekteissa mallia voisi ottaa aurinkosähköstä ja sarjatuotannosta.

Fennovoiman ydinvoimalan kohtalo ratkeaa lähipäivinä. Pyhäjoelle haettiin lupaa alun perin yli 1 600 megawatin atomimyllylle. Nyt sinne on ehdolla Rosatomin 1 200 megawatin reaktori.

Rakenteilla oleva Olkiluodon kolmas ydinvoimala saattaa jäädä kooltaan maailmanennätykseksi. Samanlaiset Arevan 1 600 megawatin laitokset ovat valmistumassa Kiinaan ja Ranskaan, joten ennätyksen voi jakaa kolme kansakuntaa.

Jättireaktori on osoittautunut kaikkia odotuksia kalliimmaksi ja monimutkaisemmaksi projektiksi.

Olkiluodossa piti olla valmista jo 2009. Nyt Arevan mukaan OL3:n sähköntuotanto alkaa loppuvuodesta 2018.

Alun perin OL3:n hinnaksi laskettiin noin kolme miljardia euroa. Nyt hinnan arvioidaan nousevan yli kahdeksaan 
miljardiin euroon.

Maailman suurimman ydinvoimalan rakentaminen on takkuillut alusta lähtien. Vaikeinta on ollut varmistaa eri turvajärjestelmien riippumattomuus toisistaan.

Ydinvoimaa alettiin hyödyntää sukellusveneissä 1950-luvulla. USS Nautiluksen reaktorin teho oli 10 mega­wattia.

Reaktoreiden koko alkoi kasvaa, kun ydinvoimalla ryhdyttiin tekemään sähköä kuivalla maalla.

Loviisaan 1977 valmistuneen ensimmäisen ydinreaktorin teho oli 440 megawattia. Vuonna 1981 käynnistyi toinen samanlainen.

Reaktoreiden kokoa kasvattamalla on säästetty sähkön tuotantokustannuksia. Poliittinen paine lisäsi halua suurempaan. Jos lupa irtosi, kannatti rakentaa mahdollisimman suuri.

Eduskunnan vuonna 2002 tekemä myönteinen periaate­päätös piti olla Olkiluodon kolmannen reaktorin omistajille lupa painaa rahaa.

Laskelmat pettivät kuitenkin perusteellisesti. Sen seurauksena putosi pohja myös Olkiluodon neljänneltä voimalalta, josta eduskunta teki myönteisen periaatepäätöksen 2010, samaan aikaan kuin Fennovoiman Pyhäjoen voimalasta.

Teollisuuden Voima joutui ilmoittamaan viime vuonna, 
ettei se pysty jatkamaan OL4-projektia vaaditussa aika­taulussa. Näin eduskunnan myönteinen periaatepäätös raukesi. Rahaa OL4:n suunnitteluun omistajilta ehti huveta yli 60 miljoonaa euroa.

Siinä missä ydinvoiman kustannukset ovat karanneet käsistä, aurinkosähkön hinta on tullut alas.

Aurinkopaneelit halpenivat jyrkästi, kun niiden sarjatuotanto pääsi vauhtiin Kiinassa.

Viime vuonna rakennettiin maailmassa melkein 50 000 megawattia lisää aurinkosähköä, EU:ssa 8 000 megawattia. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että vuonna 2050 jopa neljännes maailman sähköstä voi olla aurinkosähköä.

Jos maailmassa aiotaan tosissaan päästä eroon fossiili­sähköstä, ydinvoimaa ei silti kannata sulkea pois vaihto­ehdoista.

Ydinvoimaprojekteissa mallia voisi ottaa aurinkosähköstä ja sarjatuotannosta.

Fortumin entinen toimitusjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen Tapio Kuula esitti jo muutama vuosi sitten, että yhä suuremmiksi kasvaneiden ja vaikeammin hallittavien ydinvoimaprojektien sijaan pitäisi kehittää nykyistä huomattavasti pienempiä reaktoreita.

Jos ydinvoimala koottaisiin sarjatuotantona tehdyistä komponenteista, rakentamisen kustannukset ja aikataulu olisivat nykyistä paremmin ennakoitavissa ja hallittavissa.

juha.kaihlanen@mt1.fi

Lue lisää

Olkiluodon ykkösreaktori pyörii jälleen täydellä teholla

Oikeuskanslerilla ei vielä kantaa ydinvoiman käsittelytapaan

Olkiluoto jauhoi ydinsähköä ennätyksellisen paljon

Olkiluodon voimala myöhästyy taas – kolmosreaktori jo 10 vuotta myöhässä