Kommentit

Äkkiväärä lintumies pitää otteessaan: Pentti Linkola on ristiriitainen olento

Tuulikki Viilo
Kommentit 21.08.2017

Harva ihminen kunnioittaa lintuja kuten Linkola. Harva toisaalta tempaisisi kanahaukkaa naamatauluun.

Jo neljä sukupolvea intellektuelleja on joutunut määrit­tämään suhteensa Pentti Linkolaan, sanoo Linkolan elämäkerran julkaisseen Siltalan kustantaja Touko Siltala.

Se ei ole helppoa.

Poliittiselle kartalle Linkola ei asetu. Oikeisto talouskasvun ajatuksineen on Linkolalle vieras. Kommunisteja Linkola halveksuu ja keskustaa syyttää luonnon pilaamisesta. Perussuomalaisia hän katsoo alaspäin, vihreät sanoutuvat hänestä irti.

Harva ihminen kunnioittaa lintuja yhtä syvästi kuin Linkola. Harva toisaalta keräisi Linkolan tavoin lintua kohtaan sellaista vihaa, että tempaisisi kanahaukkaa naamatauluun.

”Oikea isänmaallisuus sulkee piiriinsä tasavertaisesti koko ihmiskunnan”, Linkola kirjoittaa. Haastatellessani hän kauhistelee patriotismin nousua ja löytää itsestään yhä 60-luvun pasifistin.

Helsingin Sanomien haastattelussa sama mies puhuu kuin synkeä nationalisti: pakolaiset saavatkin hukkua ja Euroopan rajat on pidettävä kiinni.

Linkola on äärimmäisen sosiaalinen, mutta viettää vaivatta talven yksin Signilskärin lintuasemalla. Hän rakastaa ihmisiä, mutta vihaa ihmiskuntaa.

Kun muut leikkivät ekologista valitsemalla kestokassin, Linkola syö hattuhyllyllä kuukauden tekeytynyttä madetta.

Linkolalle hiiri ja ihminen näyttävät olevan yksi ja sama: yksittäisinä sympaattisia, ympäristön kantokyvyn ylittäneinä pelkkä vitsaus.

Linkola on myös taitava, suorastaan armoitettu kirjoittaja.

Hirtehisen huumorin ja konditionaalin vimmaisen välttelyn takaa on vaikea nähdä toisinajattelijan todellisia piirteitä. Kasvokkain hän haluaa miellyttää, teksteissään ärsyttää.

Linkolan mielestä lyhyempikin elämäkerta olisi piisannut. Vakuudeksi hän luki ääneen itse kirjoittamansa, puolen sivun mittaisen elämäkerran itsestään.

Olen eri mieltä. Yli 400 sivua on vähän kun aiheena on niinkin ristiriitainen olento kuin ihminen.

Ja varsinkin niin ristiriitainen ihminen kuin Linkola.

Aiheeseen liittyvät artikkelit