Kommentti

Korona on taloudelle kuin massiivinen maanjäristys

Hallituksen viiden miljardin euron elvytyspaketti pelastaa, mitä pelastettavissa on.

Suomi pysähtyy, Eurooppa pysähtyy, maailma pysähtyy.

Sanna Marinin (sd.) hallitus julkisti maanantaina massiivisen, alkuvaiheessa viiden miljardin euron elvytyspaketin osana poikkeusolojen valmiuslakia. Tämä tulee nopeasti yritysten ja talouden käyttöön työpaikkojen ja yritysten talouden pelastamiseksi.

Kiinan talouden kirjaimellinen äkkipysähdys koronaviruksen leviämisen seurauksena veti maton alta koko maailmantaloudelta. Kiina alkaa jo toipua, Eurooppa ja Yhdysvallat ovat nyt virusepidemian keskus.

"Kuin kojootin hetki", vertasi OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen viime viikolla alkanutta maanjäristystä niin pörsseissä kuin reaalitaloudessakin.

Talous jarruttaa nyt voimalla, liike pysähtyy,

Ainakin hetkeksi. Kyllä tästäkin liikkeelle vielä lähdetään. Epidemioista SARS, sikainfluenssa ja Ebola kestivät aikansa, tartuttivat ihmisiä, tappoivatkin – ja vaihtuivat seuraavaan virukseen tai luonnontuhoon.

Heiskasen kojootti on se sarjakuvan Kelju K., joka huomaa maantiekiitäjiä jahdatessaan juosseensa tyhjän päälle – ja hetkeä myöhemmin rotkoon.

Virustartunnassa ei nyt auta hötkyily. Maailmanlaajuiseksi edennyttä koronaepidemiaa on verrattu taloushistorian lähivuosikymmenten pahimpiin myllerryksiin ja pörssiromahduksiin. Lähempänä totuutta on syksyllä 2008 alkanut finanssikriisi kuin vielä syvemmälle Suomea kouraissut 1990-luvun lama seurauksineen ja massatyöttömyyksineen.

Finanssikriisi töni Suomea ja koko globaalia rahoitussektoria ja taloutta ulkoapäin, ja sama juttu on tämän virusepidemian kanssa.

1990-luvun lama oli Suomen osalta enemmän kotikutoinen rahapolitiikan vapauttamisineen. Neuvostoliiton hajoaminen ja idänkaupan taukoaminen syvensi sitä vieden markkinat alta pitkäksi aikaa.

Juuri koronaa ei taloudessa osattu odottaa, mutta kylläkin jotain yllättävää tekijää, joka pysäyttää kymmenen vuoden yhtenäisen jakson noususuhdannetta ja pörssinousua.

Eivät kaikki pörssiyhtiöt suinkaan olleet ennen kymmenien prosenttien kurssiromahdustaan yliarvostettuja, mutta osalla tulosviritys ei olisi sietänyt pienintäkään yllätystä.

Helsingin pörssin OMXH painui maanantaina uudelle tuhatluvulle, alle 7 000 pisteeseen.

Wall Street sulki pörssin väliaikaisesti, kun lasku vain jyrkkeni.

Voisiko finanssimarkkinat panna väliaikaisesti kiinni? Tätä punnitsi kommentissaan uutistoimisto Bloombergin taloustoimittaja John Authers. Aikatauluttamatta New Yorkin pörssi on ollut 30 vuoden aikana kiinni vain kahdesti: vuoden 2001 WTC-torneihin kohdistuneen terrori-iskun yhteydessä ja Mustana maanantain lokakuun alussa 1997 Aasian finanssikriisin puhjettua.

Mustia joutsenia nämäkin. Yllättäviä ja poikkeuksellisia.

Jälkimmäinen katkaisi globaalin lentoliikenteen ja vahingoitti matkailutoimialaa samoin kuin nyt koettu virusepidemia.

Yritysten, pienten ja suurempien, kassavirta katkeaa, kun myyntiä ei ole. Keskuspankit iskevät korot pohjaan – USA:ssa Fed nollaan, ja Euroopassa ohjauskorot ovat jo miinuksella – ja muun muassa Suomen valtionlainat tukevasti miinuskoroilla.

Korkomarkkinat reagoivat pelkoon jo ennen läntisiä osakemarkkinoita.

Suomen Pankki päätti EKP:n osana sunnuntaina palata kotimaisille velkakirjamarkkinoille helpottaakseen kotitalouksia ja yrityksiä niiden rahoituksessa. Pankit kertoivat maanantaina myöntävänsä auliisti lyhennysvapaita niin yrityksille kuin kotitalouksille. Finanssivalvonta löysää valvottaviensa pääomavaatimuksia. Tämä tarkoittanee finanssikriin ajan tapaan sitä, etteivät työeläkeyhtiöt joudu myymään pakosta sijoituksiaan tappiolla ja väärään aikaan.

Valtion eläkerahasto VER lainaa hallituksen käyttöön ja yrityslainojen ostoon miljardin euron varat.

Valtiolta odotetaan työnantajamaksujen helpotuksia.

Ruotsin valtion elvytyspaketti on monta kertaluokkaa suurempi kuin Suomen hallitusohjelmaan varattu miljardin euron elvytyspaketti poikkeuksellisiin oloihin.

Uusi viiden miljardin elvytyspaketti on jo toista. Hallitus vetosikin yrityksiin työpaikkojen ja työllisyyden pelastamiseksi.

Työllisyys kärsii nyt vähintäänkin lomautuksista.

Mitä massiivinen elvytys auttaa, jos ihmiset eivät kuluta? Eivät Suomessa tai Kiinassakaan?

Jälkiä jää, mutta perusteellisen säikähdyksen jälkeen liike jatkuu. Kuluttajat palaavat kauppoihin ja markkinoille. Yritykset uskaltavat taas investoida.

Milloin? Pääsiäiseen vai vappuun mennessä? Tai kesään?

Valmiuslait ja perusoikeuksien peruutukset hallitus määritti olemaan voimassa 13. huhtikuuta saakka. Eduskunta päättää.

Varmaa vastausta ei kriisin kestosta ole kenelläkään.

Yritykset olivat varautuneet hidastuvaan kasvuun jo ennakkoon. Nyt kasvu on tältä vuodelta peruttu.

Immuniteetti kehittyy väestöön, jos on kehittyäkseen. Aikanaan lääketiede tuottanee rokotteen.

Hajutonta ja näkymätöntä ärhäkkäästi ihmisestä toiseen tarttuvaa virusta ei pysty edes pommittamaan.

Nyt ei olisi auttanut, vaikka ilmavoimien kymmenen miljardin euron hävittäjien suurhankinta olisi jo tehty suomalaisten puolustamiseksi.

Lue lisää

Turvavälit teillä ja tapahtumissa

Etätyön roolia on täsmennettävä

THL: Suomessa on todettu 461 uutta koronatartuntaa – helsinkiläiset voivat aikaistaa tehosterokotustaan neljällä viikolla

MaRa kantelee KymSoten toimista jalkapallofanien testauksessa eduskunnan oikeusasiamiehelle